Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi Başladı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesinin paydaşı olduğu “Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi” başladı. Proje, sağlık alanında ileri teknolojileri, eğitim süreçlerine entegre ederek daha yenilikçi ve etkili çözümler sunmayı hedefliyor.


BEBKA Teknik Destek kapsamında Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) başvuru sahibi olduğu, Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş.‘nin (Bursatto) ve  Özel Sina Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin (Doruk Hastaneleri) proje ortağı olarak yer aldığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (SBÜ TEKMER) ise iştirakçi olduğu “Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi” BUSİAD Evi’ndeki tanıtım toplantısıyla start aldı. Proje, sağlık alanında ileri teknolojileri, eğitim süreçlerine entegre ederek daha yenilikçi ve etkili çözümler sunmayı hedefliyor. Projenin açılışında konuşan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, BTÜ’nün yapay zekâ, robotik teknolojiler ve teknolojik uygulamalar konusunda öncü rol üstlendiğini vurguladı.


Rektör Yardımcısı Tonguç: Proje Sağlık Alanına Önemli Katkılar Sunacak

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tonguç, “Paydaşı olduğumuz bu önemli projemizin amacı, karmaşık gerçeklik teknolojileriyle, tıbbi eğitim ve uygulama standartlarını yükseltmek ve sağlık alanında teknolojik yenilikleri ön plana çıkarmaktır. Teknolojinin insan hayatına dokunduğu en hassas alanlardan biri olan sağlık sektöründe, böylesine bir projenin paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Proje çıktılarımızın, sağlık profesyonellerimizin eğitim kalitesini artırarak hasta güvenliğine, tedavi süreçlerine ve genel anlamda toplum sağlığına önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum” dedi.


Buğra Küçükkayalar: İleri Teknolojiler Her Zaman Önemini Koruyacaktır

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, dijital dönüşüm konusunda uzun süredir çalışan BUSİAD için tıpta dönüşümün paydaşı olmanın bir ilk olduğunu kaydederek, “Bugün başlattığımız çalışma, insanı merkezine alan tıpta dijitalleşmenin geldiği boyutu göstermesi açısından çok önemli. Karmaşık gerçeklikle, hazırlık ve icra aşamalarında artık hatayı minimize edecek bir çağa doğru gittiğimizin de göstergesidir. İleri teknolojiler sanayi ve tarım alanlarında olduğu gibi sağlık alanında da her zaman önemini koruyacaktır” diye konuştu.


“Sağlıkta Dijitalleşmenin Yakalanması Şart”

Doruk Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuz Namlı da hastanelerin teknolojinin yüksek olarak kullanıldığı alanlar olduğunu belirterek, dijitalleşmenin yakalanmaması halinde yok olmaya mahkûm olunacağını ifade etti. Namlı, karmaşık gerçeklik teknolojisinin sağlayacağı faydalara da vurgu yaptığı konuşmasında, teknolojinin hayatı daha da kolaylaştıracağını söyledi.


Örnek Olmalı...”

BEBKA Genel Sekreteri Sabri Bayram ise nitelikli insan, güçlü toplum eksenine göre teknik destek programları düzenlediklerini, birisinin de bu program olduğunu kaydetti. Amaçlarının kurum ve kuruluşların kapasitelerini artırmak olduğunu belirten Bayram, “Verdiğimiz desteklerin sürdürülebilir olmasını ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek olmasını amaçlıyoruz” dedi.


Prof. Dr. Bedeloğlu: Eğitimler 14 Saat Sürecek

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursatto) Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu da projenin teorik ve uygulamalı eğitimleri kapsayacağını söyledi. Prof. Dr. Bedeloğlu, 14 saat sürecek eğitim programıyla, sadece katılımcılar açısından değil toplumsal bir faydayı da hedeflediklerini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü Aydın Bakoğlu ise Bursa’daki inovatif faaliyetlerin çok kıymetli olduğunu ancak bunun herkes tarafından bilinmesi gerekliliğine vurgu yaptı.


Yapay Zekânın Tıptaki Yeri Ele Alındı

Açılış konuşmalarının ardından BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin yönetiminde gerçekleşen panelde, BURTOM Sağlık Grubu Genel Müdürü Serdar Küplü ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Türker Şener sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karmaşık gerçeklik ile yapay zekânın tıpta geldiği nokta hakkında bilgi verdi.  Op. Dr. Mehmet Kuyumcu ise karmaşık gerçeklik teknolojisinin cerrahi planlamadaki yerini anlattı. 19 Haziran perşembe gününe kadar Doruk Hastanesi’nde devam edecek projede, katılımcılara uygulamalı eğitimler verilecek.

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Derya PINAR
18 Haziran 2025
DIŞ PAYDAŞ
Çok Okunan Haberler