BTÜ İş Birliğiyle Afet ve Teknoloji Konuları Masaya Yatırıldı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesinin paydaşı olduğu “Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu” (ISITES2025) ve “7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumu” (ISHAD2025) gerçekleştirildi. İki gün süren sempozyumlarda doğal afet ve teknoloji konularında bilimsel çalışmaların önünün açılması hedefleniyor.


“Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu (ISITES2025)” ve “7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumu’nun (ISHAD2025)” açılışı Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma; Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Rektör Çağlar: Afete Yapay Zekayla, İş Birlikleriyle Hazır Olmalıyız

Programın açılışında konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, düzenlenen sempozyumlar sayesinde; insanlığın en büyük sınavlarından biri olan doğal afetlerle, insan zekâsının en güçlü ürünü olan akıllı teknolojilerin kesişiminde buluştuklarını söyledi. Rektör Çağlar, “Sizlerin de bildiği gibi her geçen yıl daha fazla afetle karşı karşıyayız. Ancak artık ‘afet olacak mı’ sorusunun yerini ‘ne kadar hazırız’ sorusu almalı. Bu noktada hazır olmak, yalnızca güçlü yapılarla değil; aynı zamanda veriyle, yapay zekâyla, disiplinler arası iş birlikleriyle mümkün” dedi.


Geleceği İnşa Etmeye Önemli Bir Adım…

Günümüzün; afetlere dirençli şehirler değil aynı zamanda zeki, öğrenebilen ve kendi kendine gelişebilen toplumlar inşa etmeyi gerektirdiğini vurgulayan Rektör Naci Çağlar, “Bu da ancak, disiplinler arası iş birlikleriyle mümkün: mühendisler, yazılımcılar, jeologlar, sosyologlar, psikologlar ve yöneticiler bir araya gelmeden bu dönüşüm gerçekleşemez. Bu sempozyumlar, bu birliktelikler, o geleceği inşa etme yolculuğunun önemli bir adımıdır. Ve bizler, sadece konuşmakla kalmayacak; birlikte çalışmaya devam edecek, birlikte harekete geçeceğiz” diye konuştu.


“En Güncel Araştırmalara Ortam Sağlayacak”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli Depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır’da 7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumunun gerçekleştiriliyor olması büyük önem taşıyor. Bu tür bilimsel toplantılar, bu kayıp ve acıların bir daha yaşanmaması adına önemli bir misyon üstleniyor. Günümüzde akıllı teknolojilerde baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Yapay zekâ uygulamalarından, akıllı şehirlere; sensör uygulamalarından, sürdürülebilir kalkınmaya; makine öğrenmesinden, nanoteknolojiye kadar, birçok yenilikçi teknolojiyi konu edinen, 11. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu, bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarındaki özgün ve en güncel araştırmalara ortam sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


Savunma Sanayii ve Deprem Sunumları…

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu "21. Yüzyılda Savunma Sanayii Perspektifi" ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas "Deprem Öncesi ve Sonrası: Güvenli Yapılar, Hazır Topluluklar" başlıklı açılış sunumlarını gerçekleştirdi.


Deprem ve Teknoloji Oturumları…

ISHAD2025’de doğal afetlerin yönetim, iyileştirme ve hazırlık aşamaları masaya yatırıldı. ISITES2025’te ise, mühendislik ve bilim alanında yenilikçi araştırma, teknoloji ve gelişmeleri konu alan çalışmalar ve elde edilen bilimsel sonuçlar paylaşıldı.

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
27 Mayıs 2025
DIŞ PAYDAŞ
Çok Okunan Haberler