
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Türkiye’de bir ilk olarak “Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlıkları Çalıştayı” düzenlendi. Ülkedeki tüm üniversitelerin bölüm başkanlarının katıldığı çalıştayda, ortak sorunlar ve iş birlikleri görüşülerek, hayata geçirilebilecek yenilikler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salon’da gerçekleşen “Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlıkları Çalıştayı”na, BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertaş, Türkiye genelinde bulunan Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Mühendisliği Bölüm Başkanları ile akademik personel katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Murat Ertaş, bölümlerde fiziki mekânlar kadar birlikteliğin de önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ertaş, “Orman Fakültesi bulunan üniversiteler olarak bölümlerimiz, bütün varlığı ve enerjisi ile öğrencilerimiz ve mezunlarımızın yanında olmaya devam ediyor. Çekirdek müfredat, tanıtım faaliyetleri, iki bölümümüzün bölüm başkanları konseyinin ve web sayfalarının oluşturulacak olması çok büyük önem arz ediyor. Akreditasyon ve İşletmede Mesleki Eğitim uygulamalarımız ile bölümlerimiz arasında çok güzel iş birliklerinin gelişeceğine inanıyoruz. Üniversite, kamu ve özel sektörde üst sıralara çıkabilmemiz için bölümlerimiz arasında iş birliği şart” şeklinde konuştu.
Ormancılıkta Yeni Teknolojiler, Kalite, Akreditasyon…
Çalıştay hakkında bölüm başkanı katılımcılara bilgilendirmelerde bulunan BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Arıcak “Çalıştay kapsamında ortak paydada buluştuğumuz; kalite güvencesi ve akreditasyon süreçleri, akreditasyon yolculuğu, zorluklar, başarılar ve gelecek perspektifi, İMEP ve ormancılıkta yeni teknolojiler ve dijital dönüşüm konularında birlikte yol alacağız” diye konuştu.
Bölüm Başkanları Sorunları Birlikte Çözüyor
Türkiye’de bulunan Orman Endüstri Mühendisliği bölüm başkanlarının ortak toplantı düzenlemelerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Said Fidan, BTÜ’nün bu konuda sorumluluk almasının paydaşlar arasında takdirle karşıladığını belirtti. Fidan, “Meslek kanununun etkin kullanılması, kamu istihdamının artırılması, etkili tanıtım yöntemlerinin geliştirilmesi ve ahşap yapıların yangına karşı dayanımı konu başlıklarında önemli sonuçlara ulaşıldı” dedi.
“Akreditasyon Her Zamankinden Daha Çok Önemli”
Orman Mühendisleri Bölüm Başkanları toplantısında Oturum Başkanı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, akreditasyon çalışmalarında ortak hareket edilmesi ve akreditasyon süreçlerini desteklemek amacıyla Bilgi Sistemi (Otomasyon) gibi dijital altyapıların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
“İstihdam Olanakları Artırılmalı”
Oturum Başkanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Atik, “5531 No’lu meslek kanunu kapsamında farkındalığın hem akademik hem de özel sektör bazında artırılması, Orman Genel Müdürlüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünde ve Ormancılık Araştırma Enstitüsünde, orman endüstri mühendisi istihdamının artırılması, orman endüstri mühendisliği mezunlarına formasyon aldırılarak endüstri meslek liselerinde öğretmen olma hakkının tanınması ve istihdam olanaklarının artırılması talepleri için oda, dernek ve akademi olarak birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Murat Ertaş, BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Mühendisliği Bölüm Başkanları Prof. Dr. M. Said Fidan ve Prof. Dr. Burak Arıcak tarafından konuklara katılım belgeleri ve plaketleri takdim edildi.