Geleceğin Siber Güvenlik Uzmanları Yetişecek
Yazı Fontu

Geleceğin siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmek için Bursa Teknik Üniversitesi ve BEBKA arasında “Siber Vatan Program”ı iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile başvuru yapan öğrencilere 8 ay boyunca Teknik Eğitim, Siber Vatan Bootcamp, Siber Vatan Teamscamp, Takım Çalışmaları, Siber Vatan Vizyon Buluşmaları gibi eğitimler verilecek.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliği, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Siber Vatan Programı, siber güvenlik alanında uzmanlaşmak isteyen gençler için büyük bir fırsat sunuyor. Kalkınma Ajanslarında yaygınlaştırılan Siber Vatan Programı, Türkiye’nin siber güvenlik altyapısını güçlendirmeyi ve bu alandaki insan kaynağını geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Bursa’da Siber Vatan Programı’nı BEBKA başlattı. Program dahilinde Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ile BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram iş birliği protokolü imzaladı. Protokol ile BTÜ öğrencilerine bölüm ayrımı olmaksızın, siber güvenlik alanında web güvenliği, zararlı yazılım analizi, tersine mühendislik, siber tehdit istihbaratı ve güvenlik operasyon merkezi gibi alanlarda ücretsiz eğitimler verilecek. 


Eğitimlerin 8 Ay Sürmesi Planlanıyor

Yaklaşık 8 ay sürecek teknik eğitimleri başarıyla tamamlayan öğrenciler; çeşitli ödevler, görevler ve sınavlar aracılığıyla değerlendirilecek. Bu süreçte başarılı olanlar, Bootcamp programına katılmaya hak kazanıp, Bootcamp'te de başarı gösterenler, Siber Vatan Takımları'na seçilerek Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi koordinasyonunda çeşitli firmalarda stajyer olarak istihdam edilebilecek. Siber Vatan takımlarına yönelik Teamscamp’lerle de öğrencilerin kendi girişimlerini yapabilmeleri amacıyla uygulanabilir bir fikir ile öne çıkan öğrencilere temel girişimcilik eğitimleri, sorun bulma ve problem çözme, ihtiyaç analizi ve SWOT analizi eğitimi, iş fikri oluşturma, iş fikri doğrulama, iş modeli oluşturma, mentorluk süreçleri yürütülecek. Programa katılan öğrenciler, Savunma Sanayii Başkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi gibi önemli kurumlarla gerçekleştirilen iş birlikleri sayesinde hem teknik bilgi hem de sektörel deneyim kazanacak.


Rektör Çağlar: Gençlerimize Siber Güvenlik Alanında Bilgi Edinme Fırsatı Sunacak

BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen protokol imza törende konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar “Yakın bölgenin ve Bursa’nın tek teknik üniversitesi olarak, ülkemizin siber güvenlik ekosistemine katkı sunacak bu projede yer almak bizim için büyük bir sorumluluktur. Üniversitemizin; güçlü akademik yapısı, teknik altyapısı ve öğrenci potansiyeli ile Siber Vatan Programı’nın başarıya ulaşmasında önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Bu iş birliği, gençlerimize siber güvenlik alanında derinlemesine bilgi edinme fırsatı sunacak, onları ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bir seviyeye çıkaracaktır. Bu vesileyle, BEBKA’ya ve Siber Vatan Programı’nın tüm paydaşlarına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu projede yer alacak olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi.


Sabri Bayram: Siber Vatan Programı Ulusal Hedeflere Ulaşmada Önemli Bir Köşe Taşıdır

BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram “Siber güvenlik, modern dünyanın en kritik unsurlarından biri haline gelmiştir. Dijital dönüşümün hızla ilerlediği günümüzde, ulusal güvenliğimizi tehdit edebilecek riskler de giderek artmaktadır. Bu nedenle, gençlerimizi bu alanda yetiştirmek, ülkemizin dijital sınırlarını koruma gücümüzü artırmak büyük bir önem taşımaktadır. Siber Vatan Programı, bu hedefe ulaşmada önemli bir köşe taşıdır. Eğitim verdiğimiz her bir öğrencinin, kazandığı bilgi ve deneyimle ülkemizin dijital güvenliğine katkı sağlayacağına inanıyorum. Onlar, geleceğin siber güvenlik liderleri, teknoloji girişimcileri ve inovasyon öncüleri olacaklar”  dedi.


Başvurular 25 Ekim’de Son Bulacak

Kendilerini siber güvenlik alanında geliştirmek isteyen öğrenciler 25 Ekim 2024 tarihine kadar başvurularını BEBKA internet sitesinde yer alan linkten yapabilecekler. Başvurusu kabul edilen öğrenciler 15 günlük bir süre içerisinde çevrimiçi olarak Siber Vatan Hackviser platformunda eğitim ve görevleri (Linux eğitimi, Network eğitimi ve sınav) tamamlamaları gerekecektir. İkinci aşamada ise Hackviser Platformu üzerinden görevleri eksiksiz tamamlayan öğrenciler sınava tabi tutulacak, içlerinden başarılı olan 40 öğrenci yüz yüze eğitim almaya hak kazanacaktır.


 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
17 Ekim 2024
Çok Okunan Haberler