BTÜ’lü akademisyenler, arı  ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alanda kullanabilecek bir buluşa dönüşmesine imza  attı. Patenti de alınan buluş sayesinde arı ekmeğinden elde edilecek ürün, özellikle  yapay damarlar, protezler ve yara enfeksiyonlarında lokal olarak uygulanabilecek.
    
Arı ürünlerinin gıda endüstrisinde, apiterapi ve farmakolojide kullanımı artarken, BTÜ’lü akademisyenler de arı ekmeğinden elde ettikleri yeni bir buluşa imza attı. "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlıklı buluş, Türk Patent Kurumu tarafından da tescillendi. Arı ekmeğinden biyokompozit nanolif elde edilmesini kapsayan buluş, sağlık alanında, özellikle yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller, yara enfeksiyonlarında ve açık yaralarda kullanılan yara bakım ürünlerinde, lokal olarak uygulanabileceği gibi sistemik olarak da immünosüpressif veya transplant hastalarında immün sistemi dengelemede ana veya ara hammadde olarak kullanılabilme potansiyeline sahip. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik bölümünden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi doktorlarından Doç. Dr. Faruk Toktaş ise patentli buluşun sahipleri…
    
Proteinlerin Ana Kaynağı…
Arı ekmeğinin geleneksel  halk sağlığında uzun yıllardır bilinen ve kullanılan, son yıllarda ise yüksek  besinsel değeri ile dikkat çeken bir ürün olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gökçe  Taner, “Arı ekmeği arılar için proteinlerin, lipidlerin, mikroelementlerin ve  vitaminlerin ana kaynağıdır, en besleyici besindir. Bu ürünü diğer arı  ürünlerinden ayıran en belirgin özelliği fermente bir ürün olmasıdır. Diğer arı  ürünlerinde de mevcut bulunan tüm biyolojik aktif maddelerin yanı sıra  fermantasyon yan ürünlerine sahip olması arı ekmeğini değerli kılıyor. Bu  yönüyle aktif biyolojik bileşenlerce zengin olması, arı ekmeğinin  antimikrobiyal ve hastalıklara karşı tedavici edici potansiyelde terapötik bir ajan  olarak kullanımına olanak tanıyor” dedi.
    
Pek Çok Sektörde Hammadde Olarak Kullanılıyor
Buluş hakkında bilgi  veren Doç.  Dr. Meral Akkoyun Kurtlu, “Patentini de aldığımız buluş, arı ekmeği katkısının  çeşitli termoplastik polimer çözeltilerine eklenerek elektroçekim yöntemi ile  antimikrobiyal özelliği geliştirilmiş biyokompozit nanolif elde edilmesini kapsıyor.  Arı ekmeği katkılı polimer matrisli biyokompozit nanolifler; medikal  malzemeler, ambalajlar, gıda kaplama üretimi gibi hijyen gerektiren alanlar ile  tekstil, otomotiv, mobilya ve kimya alanlarında ana veya ara hammadde olarak kullanılıyor.  Bahsedilen biyokompozit nanolif, ayrıca sağlık alanında, özellikle yapay  damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller,  yara enfeksiyonlarında ve açık yaralarda kullanılan yara bakım ürünlerinde  lokal olarak uygulanabileceği gibi sistemik olarak da immünosüpressif veya  transplant hastalarında immün sistemi dengelemede ana veya ara hammadde olarak  kullanılabilme potansiyeline sahip” diye konuştu.
    
Hedef Uluslararası Patent
Yenilikçi malzemelerin  çeşitli endüstriyel ve özellikle tıbbi uygulamalarda kullanılması için  çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, “Ulusal  Patentin hemen ardından uluslararası sürecinin de devam etmesine karar verilen  çalışma için Amerika Birleşik Devletleri patent başvurusu yapıldı. Bu konudaki  destekleri için başta Rektörümüz Prof. Dr. Naci Çağlar olmak üzere  üniversitemizin tüm yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Patentin tescillenmesi,  ülkemizde yapılan bilimsel araştırmaların ve yenilikçi çalışmaların ulusal ve  uluslararası alanda tanınmasına önemli bir katkı sağlıyor. Bu buluş, hem  mühendislik alanında hem de sağlık alanında yapılan araştırmaların ve  uygulamaların geliştirilmesine yeni bir perspektif kazandıracak” dedi.  






                                    Bilimsel Araştırma Projeleri
                                
                                    Bursatto
                                
                                    Bütünleşik Yönetim Sistemi (BYS)
                                
                                    Ders Bilgi Paketi
                                
                                    e-Kampus
                                
                                    E-Kütüphane
                                
                                    e-Mevzuat
                                
                                    E-posta
                                
                                    Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)
                                
                                    Erasmus+
                                
                                    İdari Otomasyon
                                
                                    International Students
                                
                                    İş Talep Sistemi
                                
                                    Kurumsal Zeka
                                
                                    Laboratuvar Altyapısı
                                
                                    Merkezi Araştırma Laboratuvarı
                                
                                    Otomasyon
                                
                                    Senato / Yönetim Kurulu Kararları
                                
                                    Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)
                                
                                    TEKNOFEST
                                
                                    Teknopark
                                
                                    Test Analiz
                                
                                    Yemek Hizmetleri
                                






