Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) arı  sütünden çok fonksiyonlu cilt maskesi üretilmesini sağlayacak çalışmalara başlandı.  Yürütücülüğünü Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Kazan’ın  yaptığı proje sayesinde, Türk arı sütü; kolajen kaybı, hiperpigmentasyon,  oksidatif stres ve DNA hasarı gibi sorunların çözümünde kullanılacak.
    
Arı sütünün Türkiye’deki üretiminin yüzde 85’i Bursa ve çevresinde yapılıyor. Daha önce yerli arı sütünün raf ömrünü uzatacak bir projeye imza atan BTÜ akademisyenler, şimdi de arı sütünden temiz içerikli, güvenilir maske yapmaya hazırlanıyor. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Kazan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Arı Sütünün Hiperpigmentasyonu Önleme ve Kolajen Üretimini Destekleme Potansiyelinin Belirlenmesi ve Fotoyaşlanmaya Karşı Arı Sütü Katkılı Hidrojel Yüz Maskelerinin Geliştirilmesi” başlıklı araştırma projesinde Biyomühendislik Bölümü'nden Doç. Dr. Gökçe Taner, Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak ve Araştırma Görevlisi Elife Kıldalı ile Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar ve Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş araştırmacı olarak yer alıyor. TÜSEB B Grubu Ar-Ge projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin 24 ay süresi bulunuyor.
    
Doğal ve Temiz İçeriklere Talep Arttı
Dr. Öğretim Üyesi Kazan, UV ışınları, hava  kirliliği, tütün alışkanlığı, sağlıksız beslenme gibi faktörlerin ciltte; serbest  radikal hasarı, hiperpigmentasyon, hücre çoğalma yeteneğinde azalma, cilt  hacminin kaybı gibi kusurlara yol açtığını kaydetti. Kazan, “Yüz, vücudun en  görünür bölgesi olması sebebiyle estetik kaygılara yol açmakta ve milyarlarca  dolar hacme sahip kozmetik ve kişisel bakım endüstrisinin odak noktasını  oluşturmaktadır. Mevcut kozmetik formülasyonların büyük çoğunluğunda kullanılan  etken maddeler düşük etkinlik,  yan  etkiler, toksisite gibi güvenlik endişelerini beraberinde getirmektedir. Bu  durum; kimyasal içeriği azaltılmış; yüksek etkinliğe sahip, güvenli ve  alternatif aktif bileşenlerce zenginleştirilmiş, doğal ve temiz içerik sunan  ürünlere olan talebi artırmaktadır” dedi.
    
Katma Değerini Yüksek Ürün…
Türkiye’nin koşulları itibariyle arıcılık ve  arı ürünlerinin üretimi için en uygun bölgelerin başında geldiğini dile getiren  Dr. Aslıhan Kazan, “Son derece kıymetli bir kaynak olan Türk arı sütüne  destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında Sağlık Bakanlığı  tarafından onay verilmiş, üretimi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından öncelikli  alanlar kategorisine alınmıştır. Bu proje ile Türk arı sütünün, fotoyaşlanma  ile gelişen kolajen kaybı, hiperpigmentasyon, oksidatif stres ve DNA hasarı  gibi sorunların çözümünde kullanılmak üzere sahip olduğu potansiyelin bütüncül  bir yaklaşımla açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmadan elde edilecek  veriler ile arı sütü katkılı, çok fonksiyonlu hidrojel cilt maskesi  geliştirilerek arı sütünün ticarileşme potansiyeli taşıyan ve katma değeri  yüksek bir ürüne dönüştürülmesi sağlanacaktır” diye konuştu.
    






                                    Bilimsel Araştırma Projeleri
                                
                                    Bursatto
                                
                                    Bütünleşik Yönetim Sistemi (BYS)
                                
                                    Ders Bilgi Paketi
                                
                                    e-Kampus
                                
                                    E-Kütüphane
                                
                                    e-Mevzuat
                                
                                    E-posta
                                
                                    Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)
                                
                                    Erasmus+
                                
                                    İdari Otomasyon
                                
                                    International Students
                                
                                    İş Talep Sistemi
                                
                                    Kurumsal Zeka
                                
                                    Laboratuvar Altyapısı
                                
                                    Merkezi Araştırma Laboratuvarı
                                
                                    Otomasyon
                                
                                    Senato / Yönetim Kurulu Kararları
                                
                                    Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)
                                
                                    TEKNOFEST
                                
                                    Teknopark
                                
                                    Test Analiz
                                
                                    Yemek Hizmetleri
                                






