‘Türkiye Dünyanın En Büyük 12’nci Filosuna Sahip’
Yazı Fontu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan BTÜ’nün konuğu oldu. "Türkiye'de Denizcilik Sektörü" başlıklı seminerde, öğrenciler ve akademik kadroyla buluşan Baylan, “Türkiye bugün dünyanın en büyük 12’nci ticaret filosuna sahip. Bu oran bizi gururlandırıyor” dedi.


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Denizcilik Sektörü" konulu seminer, Mimar Sinan Yerleşkesi Yeşil Salon’da gerçekleştirildi.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan’ın denizcilik sektörüne dair bilgilendirmelerde bulunduğu seminere; BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan, akademik ve idari kadro ile öğrenciler de katıldı. Türkiye’deki denizcilik sektörü, organizasyon yapısı ve eğitimden bahseden Baylan, ‘Mavi Vatan ‘kavramını da anlattı. Mottolarının “Temiz denizlerde emniyetli, güvenli ve sürdürülebilir denizcilik” olduğunu ifade eden Ünal Baylan, “Tüm yaptığımız faaliyetler, mavi vatandaki çıkarlarımızı korumak ve buradan ekonomimize maksimum verimi sağlayabilmektir” diye konuştu.


Ana Lojistik Hattı Deniz Yolu…

Dünyada ciddi oranda deniz yolu taşımacılığının söz konusu olduğunu ifade eden Baylan, “2022 rakamlarına göre dünyada 380 milyar dolarlık deniz yolu taşımacılığı faaliyeti yaşanmış. Türkiye ise bunun 10,80 milyar dolarını kazandı. Türkiye’nin dış ticaretinin ana lojistik hattı, deniz yoludur. Bunu karşılamak için güçlü bir filoya sahip olmanız gerekir. Ve Türkiye bugün dünyanın en büyük 12’nci ticaret filosuna sahip. Bu oran bizi gururlandırıyor. Bu filonun yükselişi ise her geçen gün devam ediyor” ifadelerini kullandı.


Son 2 Yılda Yüzde 20 Büyüme

Son 2 yılda Türk filosunun yüzde 20 oranında büyüdüğünün altını çizen Baylan, “Yani devlet, sektör, finans koordinasyonda ciddi bir büyüme yakaladık. Amacız, Türk bayraklı gemi sayısını dolayısıyla istihdamı artırmak. Bugün 140 bin gemi insanımız bulunuyor. Bu noktada gemi insanlarımızın eğitimi için sürekli projeler üretiyor, üniversitelerle istişarelerde bulunuyoruz” dedi.


Seminerin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık, Genel Müdür Ünal Baylan’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.  Program, fotoğraf çekimiyle son buldu.


 


 


 


 


 


 

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
24 Şubat 2024
Çok Okunan Haberler