İsrail’in Kıbrıs İlgisi: Güvenlik mi Yatırım mı?
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferansları bu hafta, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Şahin’in “İsrail’in Kıbrıs İlgisi: Güvenlik mi Yatırım mı?” sunumu ile devam etti.


Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Kırmızı Salon’da gerçekleşen konferansa; BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, İTBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özkan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Akdeniz’deki “Mavi Vatan” ve “Kıbrıs Adasında iki devletli çözüm” gibi Türkiye’nin uluslararası alanda deklare ettiği iki önemli ülkünün de ele alındığı konferansta Prof. Dr. İsmail Şahin’in konu başlığı ‘’İsrail’in Kıbrıs İlgisi: Güvenlik mi Yatırım mı?’’ oldu. Şahin, Yahudilerin mülk edinmek için Kıbrıs Adasına gösterdikleri ilgiye dikkat çekti. Konuşmasında Kıbrıs Adasının, Akdeniz’e hâkimiyet konusundaki jeopolitik önemini hatırlatan Şahin, Kıbrıs’ta Yahudi nüfusun hızlı bir artış gösterdiğine işaret etti. Özellikle son dönemde Yahudilerin Kıbrıs’tan yoğun bir biçimde toprak satın aldıklarını bildirdi. Şahin, Yahudiler tarafından Ada’da edinilen bu mülklerin sadece tatil amaçlı olarak tanımlanmasının eksik bir tespit olacağını ifade ederek bu durumu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği açısından önemli bir sorun olarak değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.


Uzun yıllardan beri yaşanan Kıbrıs sorununun ortaya koyduğu belirsizliğinin, Yahudilere önemli bir alan açtığını da sözlerine ekleyen Şahin, Doğu Akdeniz’deki hâkimiyetini güçlendirmek isteyen İsrail’in bu alanı kullanmak için fırsat kolladığını kaydetti. Özellikle Türkiye’nin “Mavi Vatan” hâkimiyetinden duyduğu rahatsızlık ve doğal gaz krizi üzerinden Rum kesimiyle kurduğu ilişkiyle bu konuda ciddi bir mesafe kat ettiğini bildirdi. İsrail ya da siyonist örgütlerin yürüttükleri genel bir politika çerçevesinde Yahudi nüfusun Kıbrıs’a yerleşmesinin teşvik edilip edilmediğinin net biçimde ortaya konmasının önemli olduğunu vurguladı. Şahin bu olgunun, istihbarat anlamında ilgili devletlerin araştırmaları ve akademik çalışmalar üzerinden açıklığa kavuşturulabileceğini aktardı. Yahudilerin Kıbrıs’a neden yerleştirildiğini anlamak kadar, Kıbrıs’ta yaşayanların topraklarını neden sattığını anlamanın da önemli olduğunu belirten Şahin, öfke veya önyargılarla değil, somut bulgularla hareket etmenin çok önemli olduğunun altını çizerek, konferansını sona erdirdi.


Katılımcılar tarafından ilgi ile izlenen “İsrail’in Kıbrıs İlgisi: Güvenlik mi Yatırım mı?” sunumu ardından Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Şahin’e, BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
29 Aralık 2023
Çok Okunan Haberler