Geleceğin Mesleklerine BTÜ Katkısı
Yazı Fontu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının, “Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamındaki “Xreation Of Future Projesi” tanıtım toplantısı ve “Geleceğin Meslekleri Konferansı” Bursa’da düzenlendi.


Proje yürütücüsü Coşkunöz Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen tanıtım programına;  proje paydaşları Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) yöneticileri ile meslek liseleri, STK’lar ve şirket temsilcileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversitenin başarısının sadece akademik verilerle ölçülemeyeceğini belirterek, “Üniversiteler, aynı zamanda toplumun enerjisini ve hayal gücünü harekete geçirerek sosyal ve ekonomik değişimin öncülüğünü yaparlar. Başarılı üniversiteler, içinde yaşadıkları kentleri, bölgeleri dönüştürebilen kilit kurumlardır” dedi.


“Değişmeyen Bilgi ve Beceri Kazandırmak Zorundayız”

Değişimin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Çağlar, “Kaçınılmaz bu değişim ile birlikte yeni meslekler ortaya çıkıyor. Yakın zamanda işlerin yüzde 48’sini bilgisayarlar ve yapay zeka teknolojileri yapıyor olacak. Dolayısıyla üniversiteler olarak öğrencilerimize değişmeyen bilgi ve becerileri kazandırmak zorundayız. Bu noktada; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik tasarımcılarının yetiştirilmesine odaklanan böylesi önemli bir projenin paydaşı olmayı çok önemli buluyorum. Üniversitemizin vizyon ve misyonu ile de örtüşen şekilde; bu proje bizlere içinde bulunduğumuz toplumu, geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirme fırsatı sunmuştur” diye konuştu.


Uzman Konuşmacılar Görüşlerini Aktardı

Coşkunöz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Aktaş,   BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu ve BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır da projenin faydalı olması temennisinde bulundu. F2K Yönetim Danışmanlığı Kurucu Ortağı Feride Kılıç’ın; ‘’Geleceğin Meslekleri’’, NaraXR CEO’su Dr. Zafer Karadayı’nın ‘’Deneyim Çağında İnsan’’, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney’in ‘’Teknolojide İstihdam ve Kadın’’ oturumlarıyla devam eden Geleceğin Meslekleri Konferansı’nda, alanında uzman konuşmacılar VR/AR/XR teknolojileri alanındaki gelişmeleri, dijitalleşme ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu beceri ve yetkinliklere dair görüşlerini dinleyenlere aktardı.


Proje İle Ne Amaçlanıyor?

XReation of Future Projesi, "Geleceğin insana yakışır işleri kapsamında ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı mevcut ve potansiyel iş gücü istihdamının ve istihdam edilebilirliğinin desteklenmesi" ana hedefi doğrultusunda, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik tasarımcılarının yetiştirilmesi için eğitim müfredatı hazırlanması ve eğitim altyapısının güçlendirilmesi, eğitmen yetiştirilmesi, gençlerin kapasitesinin güçlendirilmesi, çalışanların yetkinliklerinin geliştirilmesi, lise ve üniversite öğrencileri veya işsizlerin cinsiyet eşitliği odağında bilgi teknolojileri, üretim ve eğitim sektörlerinde istihdama katkıda bulunmasını ve paydaşların geleceğin meslekleri konusunda farkındalıklarının artırılmasını amaçlıyor.

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
29 Aralık 2023
Çok Okunan Haberler