Üreten Topluma Dönüşün Anahtarı: Milli Teknoloji Hamlesi
Yazı Fontu

Dönem boyunca alanında uzman isimleri Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileriyle bir araya getiren BTÜ Konuşmaları’nın güz dönemi final konuğu T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal oldu. Aksakal, öğrencilerle “TEKNOFEST ve Milli Teknoloji Hamlesi” başlığını paylaştı. 


Öğrencileri özel sektöre entegre etmek, uzman isimlerin deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamak ve kariyer planlamasına yardımcı olmak gibi amaçlarla hayata geçirilen BTÜ Konuşmaları’nın güz dönemi 10’ncu programıyla sona erdi. Dönemin son konuğu olan T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, milli teknoloji hamlesinin önemi ve TEKNOFEST’in öğrencilere katkılarından bahsetti. Aksakal, “Medeniyetimizin geçmişine baktığımız zaman bilimin ve teknolojinin kurucuları olduğunu görüyoruz ama bu bağ bir dönem kopmuş. Yani biz üreten, araştıran, test eden bir millet olmaktan çıkıp, tüketen topluma dönüşmüşüz. Bu bağı tekrar sağalmak için bir vizyon ortaya atıldı o da milli teknoloji hamlesi… Amaç, teknoloji ve bilimi özgün bir şekilde geliştirmek. Çünkü siz kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar söz sahibi olursunuz” dedi.


“1 Milyon Başvuru Teknolojinin Geleceği Demek”

T3 Vakfı’ndan bahseden Aksakal, “2017 yılında toplumsal seferberlikle milli teknoloji hamlesini bir dikta algısı şeklinde vermek için T3 Vakfı kuruldu. TEKNOFEST ise 2018 yılından beri bünyesinde teknoloji yarışmaları düzenlediğimiz, 46 kategorisi bulunan bir yarışma. 2018’de 20 bin yarışmacı TEKNOFEST’e başvurmuşken, 2023 yılına geldiğimizde 1 milyon yarışmacı başvurusu aldık. Bu başvuru sayısı ülkemizin ve teknolojinin geleceği, bir umut demek” ifadelerini kullandı.


Amaç Dünyaya Örnek Bir Nesil

TEKNOFEST’in amacının teknoloji üretirken insanlığın faydasını gözeten, dünyaya örnek bir nesil yetiştirmek olduğunu dile getiren İrem Bayraktar Aksakal, “TEKNOFEST, kundaktaki bir bebekten yaşlı teyzeye kadar kucak açan bir platform. TEKNOFEST’in en önemli sacayağı elbette teknoloji yarışmaları ama burada küçük bir çocuğu da etkileyecek gösteriler bulunuyor” dedi.


“Yapay Zeka Konusunda Kendinizi Geliştirin”

İrem Bayraktar Aksakal, TEKNOFEST’te yarışmış ve girişime dönüşerek ihracat yapan icatlar olduğunu belirterek, “Bunu siz de yapabilirsiniz. Sizden isteğim Teknoloji Yarışmaları kategorilerini inceleyip bir adım atmanız. Bu adım size kariyerinizde de yön verecek, sizi neyin motive ettiğini bulmanıza yardımcı olacak. Bunların yanında bir şey üretirken insanlığı ve toplumu düşünüyor olmanızı ve mutlaka yapay zekâ konusunda kendinizi geliştirmenizi öneriyorum. Tüm bunlara öncülük etmeniz çok önemli” şeklinde konuştu.


Dönemin son programı BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç’un, İrem Bayraktar Aksakal’a teşekkür plaketi takdim etmesiyle son buldu. BTÜ Konuşmaları, bahar döneminde de önemli isimleri ağırlamayı sürdürecek. Bu kapsamdaki dönemin ilk programı, 21 Şubat Çarşamba günü başlayacak.


 

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
28 Aralık 2023
Çok Okunan Haberler