Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar, BTÜ Konuşmaları kapsamında Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileriyle bir araya geldi. TİKA’nın tarihçesi, faaliyetleri ve projelerinden bahseden Kayalar, amaçlarının Türkiye’nin küresel ve bölgesel anlamda iş birliğini güçlendirmek olduğunu söyledi.
BTÜ Konuşmaları her çarşamba günü alanında uzman isimleri ağırlarken, programın 9’ncu bölüm konuğu TİKA Başkanı Serkan Kayalar oldu. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen etkinlikte Kayalar, "Türkiye'nin Uluslararası Kalkınma İşbirliğinde TİKA'nın Faaliyetleri" konulu sunum gerçekleştirdi. TİKA’nın Türkiye’nin resmi kalkınma iş birliği kuruluşu olduğunu, yaptıkları işin ise ‘kalkınma yardımı’ olarak adlandırıldığını belirten Kayalar, “Geçmişte Osmanlı yardımlarını vakıf aracılığıyla gerçekleştirdi. Cumhuriyet döneminde de Gazi Mustafa Kemal Atatürk Afganistan'da modern bir tıp fakültesi kurulmasının temellerini attı. İşte biz bugün yaptığımız işlerin motivasyonunu geçmişimizden alıyoruz” dedi. TİKA’nın amacından bahseden Kayalar, “Amacımız, ülkemizin özellikle küresel ve bölgesel anlamda iş birliğini güçlendirmek, sahadaki etkinliğine katkı sağlamak, ülkemizin idari, sosyal, kültürel alanlardaki tecrübesini coğrafyalarla paylaşmak” diye konuştu.
Yılda 2 Bin Proje
‘TİKA ne iş yapar’ sorusunun cevabını yanıtlayan Kayalar, “Bir insanın doğumundan ölümüne kadar insan hayatının hayrına, güzelliğine dair her iş TİKA’nın işi. Bir Orta Amerika ülkesinde yenidoğan ünitesi kuran da TİKA, Afrika ülkesinde gasilhane yapan da TİKA… TİKA; restorasyondan, tarıma, eğitimden, teknoloji transferine kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Bunlar sizlerin gururla sahipleneceğiniz projeler” dedi. TİKA’nın 1991 yılında Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan 5 Türk Cumhuriyeti ile ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade eden Kayalar, “O dönem çıktığımız bu yolda şimdi yılda 2 bine yakın proje gerçekleştiriyoruz ve 60 ülkede, 62 ofisimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Türk Tipi Kalkınma Yardımı
TİKA’nın ‘Türk Tipi Kalkınma Yardımı’ ile hareket ettiğini anlatan Serkan Kayalar, “Bu kalkınma yardımı diğer kalkınma yardımlarından ayrışıyor. Çünkü biz yardımlarımızı insanı merkeze alarak, samimi bir şekilde, sahada olarak gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Dünyada Eşitsizlik Hâkim
Dünyada eşitsizliğin hâkim olduğunu anlatan Kayalar, “En son yayınlanan bir rapora göre küresel nüfusun en zengin yüzde 1'i küresel mal varlığının ya da küresel zenginliğin yarısından fazlasına sahip. Buna karşılık yüzde 90'lık bir kesim küresel servetin sadece yüzde 10'una sahip. Baktığımız zaman dünyada 10 kişiden birisi açlık çekiyor. 700 milyon insan aşırı yoksullukla mücadele ediyor. Dünya gelişse de bu eşitsizlik devam ediyor. Bu çok çarpıcı bir veri. Dünyadaki bu eşitsizliği biz gidereceksek ve dünya bizim evimizse her ülkenin bu manada sorumluluk alması gerekir. İşte Türkiye bu manada sorumluluk alan, elini taşın altına sokan bir ülke. Keşke her ülke Türkiye'nin motivasyonuna sahip olsa” dedi.
Konuşmanın ardından BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Kayalar'a günün anısına plaket takdim etti.