Mars Çok Uluslu Araştırma Üssü Tasarım Çalıştayı’nda Final
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi ortaklığında 27 Ekim - 1 Aralık tarihleri arasında “Mars Çok Uluslu Araştırma Üssü Tasarım Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayın final sunumları BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde Yıldırım Bayezid Yerleşkesi’nde yapıldı.


Çalıştayın final sunumu; BTÜ’den Doç. Dr. Ersan Koç, Dr. Öğretim Üyesi Ender Şen ve Dr. Öğretim Üyesi Meysam Soleimani ile BUÜ’den Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Prof. Dr. Sibel Polat, Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu’nun yürütücülüğünde yapıldı. BTÜ ve BUÜ’den toplam 20 lisans ve yüksek lisans öğrencisinden oluşan ekiplerin katıldığı çalıştayda, 7 fikir projesi ikişer adet A0 pafta düzeninde geliştirildi. “Dış Gezegen Şehirciliği ve Uzay Mimarlığı” konularında daha önce BTÜ ve diğer paydaşları ile gerçekleştirilen fikir projesi yarışmalarının devamı ve tamamlayıcısı olan ilk Çalıştay’da, 6 hafta boyunca toplam 10 çevrimiçi ve muhtelif sayıda paftalar üzerinde fikir alışverişleri gerçekleştirildi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi önceki Dekanı Prof. Dr. Abdullah Mağden’in koordinasyonunda başlatılan etkinliğin katılım sertifikaları, BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur ve BUÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan tarafından verildi.


Çalıştayda, katılımcı ekiplerin planlama, tasarım, mimarlık yaklaşımları çerçevesinde; Mars’a ulaşım ve yerleşim için gerekli aşamaların tanımlanması, gidecek uzay araştırmacılarının profilinin belirlenmesi, yerleşim için uygun konumun seçilmesi, zorlayıcı koşullara uyum sağlayabilecek bir tasarım yaklaşımının geliştirilmesi, en az 20 uzay araştırmacısı için gerekli mimari programın, mekânsal kurgunun ve ilişkilerin oluşturulması hedeflendi. Etkinlik sürecinde üretilen çalışmaların BTÜ ve BUÜ’de sergilenmesi planlanıyor.

HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Derya PINAR
12 Aralık 2023
Çok Okunan Haberler