BTÜ Konuşmalarında Bu Hafta Erasmus+ Programları Konuşuldu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) öğrencilerin gelişimleri ve sektöre adapte olmaları maksadıyla hayata geçirilen BTÜ Konuşmaları’nın 7’nci bölüm konuğu, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı oldu. Astarcı, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı hakkında önemli bilgiler paylaştı.


Türkiye Ulusal Ajansı’nın Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 20 yıldır Erasmus+ faaliyetlerini yürüten bir kurum olduğunu belirten İlker Astarcı, yurt dışında eğitim alma, staj görme ve gönüllülük faaliyetlerine katılma gibi pek çok alanda geniş bir hedef kitleye imkân sağladıklarını aktardı. Her yıl yaklaşık 60 bin kişiye yurt dışına hareketlilik fırsatı sunduklarını ifade eden Astarcı, “Üniversitenin yaşı, öğrenci kapasitesi vb. faktörler dikkate alınarak 45 milyon Euro bütçe 205 üniversiteye dağıtılıyor ve Erasmus ile yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere aylık burs olarak ödeniyor. Bütçenin geri kalan 3’te 2’si ise proje kapsamında hibe olarak dağıtılıyor. Her yıl Türkiye Ulusal Ajansı’na eğitim ve gençlik alanında yaklaşık 10 bin proje başvurusu gerçekleştiriliyor. Başvuru sürecinin ardından bağımsız 300 dış uzmana, projeler sistem üzerinden otomatik olarak atanıyor. Uzmanlar projeyi okur, değerlendirir ve puanlar. İki dış uzman tarafından verilen puanın ortalaması alınarak sektörel bazda en yüksek puan alan projeler belirlenerek hibeleme yapılıyor. Toplam başvurulardan ortalama 2 bin proje hibe almaya hak kazanıyor. Hibe alan bu projelerden de 10 bini meslek lisesi öğrencileri, 10 bini öğretmenler ve 20 bini de karma grup olmak üzere 40 bin kişi faydalanıyor. Yani toplamda her yıl Türkiye Ulusal Ajansı hem Erasmus+ kapsamında hem de Avrupa Dayanışma Programı kapsamında yaklaşık 60 bin vatandaşımıza hizmet veriyor” şeklinde konuştu.


Sizler de Proje Yazabilirsiniz

Proje başvurusu için vakıf, dernek, üniversite, şirket gibi tüzel kişiliğe sahip olma gerekliliğinin olmadığının altını çizen Astarcı, “Sizler de proje yazabilirsiniz. Özellikle gençlik alanında 6-7 genç bir araya gelip aranızdan bir arkadaşınızı lider seçip bir proje yazabilirsiniz. İnternet sayfamızdan daha önce yazılan projeleri inceleyebilir, konuyla ilgili yetkili birimlerimizden destek alabilirsiniz. Yine hem üniversiteler bünyesinde hem de tarafımızdan verilen proje yazma eğitimlerine katılabilirsiniz” dedi.


ESC’de Akredite Şartı Aranıyor

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında da bilgiler aktaran Astarcı, bu alanda Gönüllülük faaliyeti gerçekleştirecek kurumların akredite olmak için proje yazması gerektiğini belirtti. Astarcı, “Kurumsal yapısı, gönüllülük faaliyetleri, yurt dışı partnerlerinin mevcudiyeti gibi parametreler doğrultusunda akredite edilen kuruluşlar hibe alabilmekte. Hangi kurumların akredite olduğu, hangi alanlarda projesiyle hibe aldığına dair bilgilere yine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Sizler bu projelere gönüllü olarak katılabilirsiniz” diye konuştu.


Mesleki yaşamı boyunca 60’ı aşkın ülke ziyaret ettiğini dile getiren Astarcı, “5 yıldır, her yıl 60 bin insana yurt dışında eğitim fırsatı sunan bir kurumun başkanı olarak, yurt dışına gidip görmenizi, vizyonunuzu geliştirmenizi tavsiye ederim. Farklı kültürler tanımak, farklı insanlarla karşılaşmak size değer katacaktır. Ama asla kim olduğunuzu, nasıl bir ülkenin evladı olduğunuzu unutmayın” ifadelerini kullandı.


Program sonunda BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar tarafından Astarcı’ya teşekkür plaketi sunuldu.

HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
07 Aralık 2023
Çok Okunan Haberler