Uzay Hukukunun Gelişim Süreci
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Konferansları devam ediyor. Konferansın 2’nci konuğu Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Uğur oldu. “Uzay Hukukunun Gelişim Süreci ve “Starlink’in Muhtemel Etkileri” başlıklı konferansta Dr. Uğur, katılımcılara merak edilenleri anlattı.


 

Uzaya fiziki ve teknik olarak kimsenin sahip olamadığından bahseden Mehmet Ali Uğur, “Uzayda ‘burası ilk gelenindir’ kanunu işleyebilir. Ama biliyoruz ki ilk gelen kişiler hep aynı oluyor. İlk gelenler her zaman aynı olduğu için burada bir paylaşım problemi ortaya çıkacak. Aslında günümüzde uzayla ilgili çıkan problemlerin temelinde de bu yatıyor” diye konuştu. 1926 yılında uzayla alakalı ilk hukuki düzenlemelerin başladığını kaydeden Uğur, 1957 yılına kadar bu sahada ciddi bir atılım yaşandığını anlattı. Uğur, “Sovyetler Birliği tarafından ilk uydu olan Sputnik’in yörüngeye yerleştirilmesi ile şu anda geçerli olduğunu düşündüğümüz temel hukuki dokümanlar ortaya çıkıyor” dedi. Uğur, "Uzay hukukunda karşılattığımız diğer sorun ise şu; bir tarafta çok hızlı hareket eden bir teknoloji diğer tarafta ise çok yavaş ilerleyen bir hukuk var. Devletlerin politika anlayışları bazı noktalarda durmuş olabiliyor, bunun da yeniden hareket etmesi zaman alıyor” ifadelerini kullandı.


“UZAY ARTIK BİRİLERİNİN SAHASI DEĞİL”

1980’lerin başında gelindiğinde 15 ülkenin uzayla alakalı fiili çalışması olduğunu aktaran Uğur, “2020’lere geldiğimizde bu noktada çalışması olan ülke sayısının 80 olduğunu görüyoruz.  Yani dünyadaki ülkelerin yüzde 40’ının uzayla alakalı programı var. Bu da demek oluyor ki artık uzayın birilerinin olduğu sahası olduğu dönemi sona eriyor” dedi. Özel sektörün uzay anlaşmalarının dışında kalmasının ilerleyen dönemde probleme neden olabileceğini kaydeden Dr. Uğur, “Burada uzay çöpü meselesi de var. Bunun sorumluluğu kimde olacak? Herhangi bir uluslararası otoritenin özel sektörle ilgili kaide ortaya koyması ve bunu uygulaması pek mümkün görünmüyor” diye konuştu.


Konferansa BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç da katıldı. Konferans sonunda Rektör Çağlar, Mehmet Ali Uğur’a teşekkür belgesi takdim etti.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
18 Ekim 2023
Çok Okunan Haberler