Yeni Dönemin Dış Politika Kodları
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi Konferansları kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinliğin ilk konuğu Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Çakırca oldu. Çakırca, "Yeni Dönemin Dış Politika Kodları: Türk Dış Politikasının Yönü Neresi?” başlıklı konferansta katılımcılara merak edilenleri aktardı.


Yeni dönemin dış politika kodlarının özellikle Türkiye Yüzyılı kavramsallaştırması üzerinde olduğunu kaydeden Burak Çakırca, “Bu dönemin dış politikasının, geçmişe oranla iddialı olduğunu görüyoruz. Bu yönüyle de 2002’den itibaren kurumsallaşmaya çalışan dış politikanın sonuçlarının daha etkin bir şekilde alınma çabasında olunacağı karşılığı bulunuyor. Türkiye geleneksel dış politika anlayışından farklı bir pozisyon alarak kapasitesi ve yeteneklerini ne kadar arttırırsa küresel düzeyde o derecede söz sahibi ya da kendi çıkarının peşinden o kadar koşan bir aktör olacağının farkında bir politika takip etmektedir. Eli daha güçlü bir Türkiye mottosu, her bölgede var olan bir Türkiye anlayışı, yönü yalnızca AB üyeliği olmayan ama onu da es geçmeyen ve dış ilişkilerin ekonomik karşılıklı bağımlılık seviyesi ne kadar yüksekse o kadar barışçıl bir atmosferi beraberinde getirdiği gerçeği üzerinden hareket etmektedir” dedi.


TEMEL AMAÇ TÜRKİYE EKSENİ

Dış politikanın temel amacının Türkiye ekseni olduğunu dile getiren Dr. Çakırca, “Türkiye, bağımsız bir dış politika takip edebilmek için tekrardan yumuşadığı düşünülen Batı ile ilişkileri bağlamında yönünü, gelenekselleşmiş Batıcılığa döndürme gayretinde değildir. Türkiye, ekseni bağımsız bir dış politika uygulamasını sağlayacak güçlü devlet kapasitesini arttırmak suretiyle ve bunları da askeri gücü üzerinden de tahkim ederek küresel çapta etkide bulunabilecek diplomatik süreçlere katılma gayretindedir. Türkiye’nin 28 Mayıs sonrası dış politikası ulusal güvenliğini temin etmek üzerine ama bunu bölgesel liderlik ve küresel ölçekte söz sahibi bir ülke olarak sağlayabileceğinin farkında bir aktör olarak hareket etme temeline oturtmuş ve yönünü de bu minvalde belirlemiştir” şeklinde konuştu.


Konferansa, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç da katıldı. Etkinliğin sonunda Rektör Çağlar, Dr. Burak Çakırca'ya teşekkür belgesi takdim etti.



ANAHTAR KELİMELER
HABER Derya PINAR
FOTOĞRAF Yasin ÇORBACI
12 Ekim 2023
Çok Okunan Haberler