Tehdit Altındaki Türler Tespit Edilecek
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya’nın yürütücülüğünü yaptığı proje TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek programı kapsamında desteklenecek.


Bursa Yöresi Kestane (Castanea sativa Mill.) Sahalarının Kınkanatlı  (Coleoptera) Tür Çeşitliliğinin Belirlenmesi” başlıklı proje kapsamında, Bursa yöresi kestane sahalarında yayılış gösteren Coleoptera takımına ait böcek türlerinin tespit edilmesi, sahaların bu türler bakımından çeşitlilik değerleri ve bu alanların tür kompozisyonlarının benzerlik durumlarının belirlenmesi hedefleniyor. Araştırmacıların yürüttüğü bu çalışma ile endemik ve nesli tehdit altında olan böcek türlerinin tespiti ve bu türlere ilişkin koruma önlemlerinin ve nesillerinin devamına yönelik tedbirlerin alınması da mümkün olabilecek.


Küresel iklim değişikliği, tarımsal faaliyetler ve insan baskısı neticesinde canlıların doğal yaşam alanlarında meydana gelen tahribatın böcek türlerini de olumsuz etkilediğini belirten Sarıkaya, proje kapsamında endemik ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Coleoptera türlerini tespit ederek ilerleyen aşamada da bu türleri korumaya yönelik önlemler üzerine çalışacaklarını ifade etti.


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002 Hızlı Destek programı kapsamında desteklenecek proje ekibinde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Şen ve BTÜ Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi Tutku Gencal da araştırmacı olarak yer alıyor.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
28 Eylül 2023
Çok Okunan Haberler