Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) paydaşı olduğu “Dijital Gelişim Ofisi” projesi tanıtımı ve “Esnaf Çalıştayına” ev sahipliği yaptı. BTÜ mezunu öğrencilerin yürütücülüğünde ki BEBKA destekli BESOB projesi, esnaf ve sanatkârların e-ticarete açılarak rekabet güçlerinin arttırılmasını hedefliyor. Gerçekleştirilen lansmana, BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit, Bursa Büyükşehir Başkanvekili Fethi Yıldız, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve çok sayıda BESOB üyesi katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar BTÜ olarak şehrin dinamiklerini bir araya getiren böyle faydalı bir projeye paydaş olmaktan ve programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar: BTÜ Kent Dinamikleriyle Beraber Olmuştur
BTÜ kurulduğu günden buyana gerek teknik gerekse sosyal alanlarda kent dinamikleriyle bir arada olmuş ve birçok proje ile Bursa’ya katkı sağlamıştır diyen Prof. Dr. Çağlar konuşmasına şöyle devam etti: “Osmanlı’nın ilk başkentlerinden olan ve bu kadim medeniyetin temellerinin atıldığı Bursa, geçmişten günümüze üreticinin, zanaatkârın, esnafın ve ticaretin merkezi konumundadır. Bugün burada tanıtımı yapılacak Dijital Gelişim Ofisi projesi ve öğleden sonra gerçekleştirilecek Esnaf Çalıştayı üretim ve ticaretin bel kemiğini oluşturan esnafımıza, e-ticaret yollarını açarak onları geleceğe taşıyacak bir sürecin başlangıcı konumundadır. Öğretim üyelerimizin katkılarıyla esnafımıza e-ticaret yolunu açacak ve öğrencilerimizi de esnafımızla bir araya getirecek bu faydalı çalışmanın şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinize saygılarımı sunuyor, iyi günler diliyorum”
BESOB Başkanı Bilgit: Esnaf Dijital Ortamda Var Olacak
Daha sonra kürsüye gelen BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit Bursa esnaf teşkilatları olarak, iki temel hedeflerinin olduğunu belirtti. Esnafı temsil etmek ve işini geliştirmek ana hedeflerimizdir diyen Bilgit esnafın dijital ortamda daha güçlü var olacağını söyleyerek konuşmasını şöyle devam etti: Bugün bir yılı aşan bir süredir yaptığımız çalışmanın sunumu sizlerle paylaşacağız. Esnaflarımıza yol gösterebilmek ve yol haritası belirleyebilmek için genç arkadaşlarımızla yaptıklarımızı sizlerle paylaşacağız. Bu projede bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim. Gençlerimize ve esnafımıza faydalı bir iş birliği olmasını diliyorum.
BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak: Bölgemizin Kalkınması Adına Çok Önemli Bir Proje
BESOB Başkanı Bilgit’ten sonra kürsüye gelen BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak etkinliğin bölge adına çok önemli bir proje olduğunu belirterek özellikle pandemi döneminden sonra küçük işletmelerin e-ticaret ortamında yer almasının elzem hale geldiğinin altını çizdi. Projenin amacı, esnafın dijital dönüşüme uyum sağlamasıdır diyen Durak “Gençlerimizin de istihdama kazandırılması gibi çok önemli amaçlara hizmet edeceğini ummaktayız. Proje kapsamında kadın kooperatiflerimiz de bu projeden faydalanabilecektir. Katılımcıların bir araya gelerek bilgi paylaşımı yapılması projenin önemli parçalarından bir tanesi olacaktır. 2023 yılında Türkiye genelinde en çok destek verilen proje Bursa ilimizde oldu. Bu vesileyle Mustafa Varank bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Durak’tan sonra kürsüye gelen Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Dijital dönüşüm uzak kalmayacağımız konular arasında yer alıyor. Bunlarla birlikte çalışmalar yapmak üniversiteler için önemli bir görevdir. Uludağ Üniversitesi olarak bu konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu projenin önce Bursa'ya sonra da ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
BTÜ’lü Öğrenci Mukaddes Nur Karaoğlan: Bugün Bir Arada Olmamızın Nedeni Teknolojinin Merkezileşmesidir.
Etkinlikte bir sunum gerçekleştiren BTÜ Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Mukaddes Nur Karaoğlan bugün bir araya gelmemizin nedeni teknolojinin hayatımızın merkezine gelmesidir ifadelerini kullandı. BTÜ’de halen yüksek lisans eğitimine devam ettiğinin altını çizen Karaoğlan konuşmasına şöyle devam etti: Esnaf Sanatkarlar Odası birliğimizin desteklediği Avrupa Birliği destekli projede çalışmaktayım. Bugün bir arada olma sebebimiz teknolojinin giderek hayatımızın merkezine yerleşmesi, hocalarımızın da sunumlarında bahsettiği gibi esnaf ve sanatkarımızın dijital dönüşümüne yardımcı olmak için buradayız. Bu dönüşümün nasıl gerçekleşeceğini akademimiz bünyesinde hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm projesi ile şu anda sizlere sunacağız. Amacımız gençlerin kadınların iş hayatına katılımını artırmak. Küçük işletmelerin de rekabet gücünü güçlendirmek. Özellikle geleneksel satış yöntemleriyle giderek azalan küçük esnafın kazançlarının ve rekabet edebilme konusunda zorluk çeken mikro işletmelerin rekabet edebilirliğini artırmak istiyoruz. Bu vesileyle programımıza katılan herkese özverili yaklaşımları adına teşekkür ediyorum.
Bursa'nın Çok Daha Büyük Bir Dijital Dönüşüme İhtiyacı Var"
Açılış konuşmalarının ardından Comio Dijital Pazarlama A.Ş. Kurucusu Mustafa Sönmezay, Dijital Dünya konulu sunum gerçekleştirdi. Sönmezay, Bursa, esnaflar arasında 4. sırada ve Türkiye'deki satıcıların yüzde 4'ünü oluşturuyor. Yeter mi? Yetmez. Bursa'nın çok daha büyük bir e- ticaret ve dijital dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı