Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) yüksek lisans öğrencilerinden Gözdenur Güvenç’in tez projesini desteklemeye değer buldu. BTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Gözdenur Güvenç’in, Doç. Dr. Derya Ünlü’nün akademik danışmanlığında hazırladığı tez projesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Geliştirme Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazandı.
Genç bilim insanlarının araştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan “TÜBİTAK Bilim İnsanı Geliştirme Destek Programları” kapsamında desteklenmeye değer bulunan yüksek lisans tez projesi “Havacılık ve Uzay Araçlarının Termal Koruma Sistemlerinde Kullanılmak Üzere Biyotemelli Kompozit Malzeme Sentezi” başlığını taşıyor. Türkiye’nin uzay ve havacılık alanındaki ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak yürütülen AR-GE çalışmalarına katkı vermeyi hedefleyen proje BTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü’nün akademik danışmanlığında hazırlandı. Bir tez çalışması olan proje, TÜBİTAK’ın “İleri Fonksiyonel Malzeme ve Enerjik Malzeme Teknolojileri” dalında destekleneceği bildirildi.
Doç. Dr. Derya Ünlü: Türkiye’nin teknoloji hamlesini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak istiyoruz
Akademik danışman olarak proje detaylarını paylaşan Ünlü, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan “Havacılık ve Uzay Araçlarının Termal Koruma Sistemlerinde Kullanılmak Üzere Biyotemelli Kompozit Malzeme Sentezi” konulu çalışmanın bir yüksek lisans tez projesi olduğunun altını çizdi. Çalışmada, uzay araçların atmosfere yeniden girişindeki ısınmadan uzay araçlarının zarar görmemeleri için malzeme geliştirilmesine odaklandıklarını belirtti.
Ülkeler arasında her alanda yaşanan rekabetin havacılık ve uzay alanında da yaşandığını kaydeden Ünlü; Türkiye’nin de bu rekabette yer aldığının altını çizdi. Bu kapsamda ülkede hava ve uzay araçlarında kullanılan malzemelerin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf edildiğine değinen Ünlü, çeşitli sektörlerden ve pek çok kuruluşun çalışmaları sonucunda bazı malzemelerin de geliştirildiğini ifade etti. Ünlü konuşmasının devamında ‘Hipersonik hızlara ulaşan uzay ve hava araçlarının yüzey sıcaklıkları 1000°C’nin üzerine çıkabilmektedir. Termal koruma sistemleri, uzay aracının ısıdan korunmasını sağlayan sistemlerdir. Tez çalışmasında, bu sistemlerde yer almasını hedeflediğimiz alternatif biyotemelli hammadde ile bir kompozit malzemenin sentezini gerçekleştirmeye çalışacağız.” dedi.
Milli teknolojiler ve yerli imkânlarla dışa bağımlılığı düşürecek projelerin yürütülmesi ülkemizin 11. Kalkınma planının başlıca hedefleri arasında olduğunu belirten Ünlü ‘ Bu kapsamda yapılacak çalışmalar ile milli teknolojik ürünlerin, yerli imkânlarla üretilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Rektörümüz Prof. Dr. Naci Çağlar’ın da büyük önem verdiği projemiz ile biz de Türkiye’nin teknoloji hamlesini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak ve BTÜ’yü en iyi şekilde temsil etmeye devam etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.