Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nazlı Akçamlı Kaya Türkiye’de hali hazırda bulunan bor madenleri ile ilgili İhlas Haber Ajansı’na bir mülakat verdi. Türkiye'nin yaklaşık 3,3 milyar ton bor rezervine sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kaya Dünyanın yüzde 76 bor rezervini elinde bulunduran Türkiye’nin, savunma ve havacılık sanayiinde hızla ilerlediğini dile getirdi. Türkiye’nin, yaklaşık 550 yıllık bor rezervini de elinde bulundurduğunu sözlerine ekleyen Kaya “Bursa'nın Kestelek bölgesinin ise tek başına 5,5 milyona yakın rezerve sahip olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Bor Rezervi 3,3 Milyar Ton
Türkiye'nin bor rezervlerinin yaklaşık olarak 3,3 milyar ton civarında olduğunu ifade eden Kaya, “Genel olarak rezervlerimiz kolemanit, tinkal borax, üleksit dediğimiz tipte, bunlar sodyum ve kalsiyum borat bileşiklerdir. En yaygın tip şu an için kolemanit esaslı cevherlerdir. Bunların bor oksit içeriği yüzde 50,8'dir. Dolayısıyla hem tenor olarak hem de bulunan rezerv açısından Türkiye'deki cevherlerin oldukça kaliteli olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Bursa'nın Kestelek Bölgesinde 5,5 Milyon Ton Bor Rezervi Var
Bursa Kestelek bölgesinde, yine kolemanit esaslı cevherler olduğuna değinen Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kaya, “Rezervlerimizin 5 ila 5,53 milyon tonu Bursa'nın Kestelek bölgesinden çıkartılıyor. Bor mineralleri içerisinde en yaygın olanı kolemanittir. Türkiye'de özellikle Emet, Bigadiç ve Kestelek yataklarında, Dünya'da ise Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur. Bor karbürün bir ileri teknoloji bor ürünü malzemesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu ürün toz olarak üretiliyor ve sinterleme yoluyla son şekli veriliyor. Kullanım alanları olarak bakıldığında, balistik zırh en bilinenleridir. Dolayısıyla savunma sanayii için kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.
Zırh Malzemelerinde Hafiflik Açısından İlk Sırada
Özellikle hafifliğiyle öne çıkan bor karbür, yoğunluk olarak 2,5 gram santimetre küp olduğunu ifade eden Kaya, “Ayrıca 3. en sert malzeme ve insan eliyle sentetik olarak en fazla miktarda üretilen sert malzemedir. Bunlar dışında sert aşındırıcı malzeme olarak sanayide, ileri teknoloji uygulaması olarak nükleer radyasyon kalkanlama uygulamalarında ve durdurma çubukları olarak kullanım özellikleri vardır.” diye konuştu.