Bursa Kent Konseyi tarafından 'Bursa Konuşuyor' etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Depreme Dirençli Bursa Paneli” TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleşti.
Bursa Teknik Üniversitesi’nin de katkı verdiği “Depreme Dirençli Bursa Paneli” Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panele, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı. Konunun paydaşları olan akademisyenler, akademik odaların temsilcileri panele büyük ilgi gösterdi.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaşanan felaketin insanlarda oluşturduğu travmanın 10-20 yılda bile atlatılmasının zor olduğunu belirtti. Bursa'da benzer acıların yaşanmaması için kentsel dönüşümü daha fazla konuşmak, bu yönde önemli kararlar ve riskler almak zorunda olduklarına değinen Başkan Aktaş, "Kentsel dönüşümü, rantsal dönüşüm olmaktan çıkarıp, gerçekten geleceğimizi düşünerek, hızlı hareket edip, seri karar almalıyız" dedi. Bundan sonraki sürecin ana mottosunu kentsel dönüşüm olarak belirlediklerini ifade eden Aktaş, kentsel dönüşümle ilgili önemli kararları ve riskleri şehrin yöneticileri olarak çok hızlı bir şekilde almaları gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin dördüncü büyük şehrinde, kentsel dönüşümle alakalı kurumsal adımların bir an evvel atılması gerektiğini söyledi.
Bursa’daki Binaların Envanteri Tamamlanıyor
Çalışmaları devam eden Çevre Düzeni Planı'nın veri toplama sürecinde Bursa'nın zemin durumunu, TÜBİTAK ile birlikte 3 yıl süren çalışmanın ardından ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Aktaş, yaklaşık 650 bin yapıya ait bina envanterinin oluşturulduğunu ve böylece Bursa’nın yüzde 80'inin tamamlandığını söyledi. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçeleri için bu çalışmanın tamamlandığını, diğer ilçelerin analizinin de kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. Aktaş, “Sonuç olarak yaptığımız çalışmaları; zemin sınıflandırması ve sismik tehlike haritasının çıkartılması, üst yapı çalışmaları, imar planıyla ilgili çalışmalar, kentsel dönüşüm strateji belgesinin oluşturulması ve uygulama olarak başlıklandırabiliriz. Bunun yanında Deprem Bilim Kurulu'muzla çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Mandal: Doğal Afetler Artacak
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da sunumunu risk haritaları üzerinden gerçekleştirdi. Mandal, sunumda dünya genelinde, geçmişten daha fazla sayı ve çeşitlilikte doğal afetlerle gelecekte karşı karşıya gelineceğini dile getirdi. Depremin bu afet çeşitliliklerinden sadece biri olduğunu da kaydeden Mandal, "Hepimiz farkındayızdır ki biz de daha fazla doğal afetlere maruz kalıyoruz. 2 yıl öncesini hatırlarsak sel felaketleri, yangınlar ve müsilaj. Gelecekte daha fazla ham madde krizleri yaşayacağız. Yine göç kavramı önemli bir unsur. Biz göç kavramını sınırlarımızın ötesinden yapılan göç olarak düşünüyoruz ama ülke içinde önemli göç yaşadık. Daha fazla iç göç yaşayacağız. Sel, yangınlar, deprem, gelecekte de bu tipteki göç önemli gündem başlıkları arasında yer alacak" diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan da depremin Bursa için de kaçınılmaz bir gerçek olduğunu, karşı karşıya kalacağımız felaketin boyutlarının azaltılabilmesi ilgili kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Orhan, önlem alma noktasında Bursa'daki bütün paydaşların taşın altına eline koyması gerektiğinin altını çizdi.
'Depreme Dirençli Bursa' panelinin açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Panelde, BTÜ Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Denetimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Beyhan Bayhan “Sismik İzolasyonlu Yapılar”, Geoteknik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüphan Avcı “Zeminlerde Sıvılaşma ve Sıvılaşmanın Önlenmesine Yönelik Zemin İyileştirme Yöntemleri” başlıklı sunumlarını paylaştılar.