“Hep Birlikte Engelsiz Yarınlara” Webinarı Gerçekleşti
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) engelliler konusunda “toplumsal farkındalığı arttırma” çalışmaları devam ediyor. BTÜ Engelsiz Birimi koordinatörlüğünde yürütülen bu özel çalışmalara, düzenlenen webinar ile bir yenisi daha eklendi. “Hep Birlikte Engelsiz Yarınlara” başlıklı webinarda farklı disiplinlerden sinerji yaratan bir topluluk olan Simbiyoz Aktivite ve Türkiye’de çok bilinmeyen nörolojik engel spinoserebellar ataksi hastalığı anlatıldı.

 

“Engelliler Haftası” (10-16 Mayıs) kapsamında BTÜ “Fikir ile Gelecek” ve “Engelsiz Üniversite” Öğrenci Topluluklarının işbirliği ile “Hep Birlikte Engelsiz Yarınlara” başlıklı webinar düzenledi. Webinar, BTÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü organizasyonunda gerçekleşti. Etkinliğe, Simbiyoz Aktivite Kurucusu Hülya Aras ve SCA Aktivisti İnsan Kaynakları Uzmanı Ezgi Eken konuşmacı olarak katıldı.

 

Çok sayıda izleyicinin ilgi ile takip ettiği webinarda, SCA (Spinoserebellar Ataksi) Kardeşler Aktivisti Ezgi Eken "Ben üniversitemi bitirip iş hayatına geçene kadar babamdan, annemden ya da çevremden 'sen engellisin' kelimesini duymadım. Biz bunun bir engel olduğunu üniversite hayatında yaşıtlarımızın sen değişik yürüyorsun, demesiyle anladık. Zaten o zamanlar hafif düzeyde görülen hastalığım sonrasında daha çok belirgin olmaya başladı Ülkemizde bu hastalığın farkındalığı son derece düşük düzeyde. Bu hastalığı topluma anlatmaya devam ediyorum. Ben bu hastalığın farkındalığını istiyorum, ülkemizde dili, görünüşü bakımından dışlanan insanlar istemiyorum." diye konuştu.

 

Simbiyoz Aktivite kurucusu Hülya Aras ise konuşmasında Simbiyoz Aktivite’yi tanıttı. Aras, kurucusu olduğu Simbiyoz Aktivite’yi partner kuruluşlar ile birlikte, dezavantajlı kitleleri kapsayıcı, özgürleştirici, inovatif aksiyonları destekleyen ve sosyal girişimcilere katalizör görevi üstlenen bir çözüm merkezi olarak tanımladı. Gönüllüler ve destekçiler ile birlikte, sürdürülebilir projeler hazırladıklarını kaydetti.  Bu projeler aracılığı ile dezavantajlı bireylerin toplumsal hayatta daha çok yer almalarına katkı verdiklerini belirtti.  Hedefleri çerçevesinde Simbiyoz Aktivite’nin her yaştan ve cinsiyetten insanların gönüllü ya da destekçi olarak katkılarını beklediklerini ifade etti.

 

“Hep Birlikte Engelsiz Yarınlara” webinarının sonunda BTÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Melda Medine Sunay’da bir konuşma yaptı. Sunay konuşmasında, BTÜ Engelsiz Birimi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları özetledi. Sunay, engelli bireylerin toplum içerinde daha fazla rol almalarının gerektiğini söylerken, Üniversite olarak yürüttükleri çalışmalarda bu konuyu önemsediklerinin altını çizdi. Engelli bireylerin toplumda daha fazla rol alarak, görünür olmalarını öncelediklerini de sözlerine ekledi. Toplumsal farkındalığı oluşturmak amacıyla bu tür etkinlikleri organize etmeye devam edeceklerini kaydetti.


Sunay konuşmasında, BTÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü olarak düzenledikleri webinardaki sunumları nedeni ile Simbiyoz Aktivite kurucusu Hülya Aras’a ve SCA (Spinoserebellar Ataksi) Kardeşler Aktivisti Ezgi Eken’e ayrı ayrı teşekkür etti.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
18 Mayıs 2023
Çok Okunan Haberler