BTÜ Akademik Odalarla Bir Araya Geldi
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Bursa’nın önde gelen akademik odalarıyla bir araya geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca BTÜ’nün daha önce kamuoyu ile paylaştığı Kahramanmaraş Depremleri İnceleme ve Değerlendirme Raporu’da odalarla paylaşıldı. İki oturum halinde gerçekleşen toplantıda rapor sunumunun yanı sıra akademik oda tespitleri ve Bursa özelinde önlem önerileri de değerlendirmeye alındı.


20 Mart tarihinde Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda gerçekleşen toplantıya BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Egemen ARAS,  Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Doç. Dr. Methiye Gül Çöteli, MDBF İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tapkı, İnşaat Mühendisliği Bölümü  Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sedef Kocakaplan, MDBF İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi,  Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Özen, MDBF İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Eray Yıldırım, MDBF İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Gökhan Barış Sakca, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek,  Mimarlar Odası Bursa Şubesi 2. Başkanı Rahmi Dede, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi  Deniz Ildız Öner, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Başar Bulut, Şube Sekreteri İbrahim Serhat Ayaz, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi 2. Başkanı Olcay Ünal, Y.K. Üyesi Emir Sinan Can, Y.K. Üyesi Beyza Tunca, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Y.K Üyesi Emrah MUTLU, Y.K. Üyesi Gonca Hüyüklü, Y.K. Üyesi Reyhan Loyan Dalkılınç, Y.K. Üyesi Bedirhan Karagöz, Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Güven Arslan, Üye Hilal Ermiş, Üye Tuğba Şengök Çakmak, Üye Alper Demir, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ve Yazman Atakan Süler katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ne yazık ki karada meydana gelmiş en büyük depremlerden biriyle karşı karşıya gelindiğini  ifade ederek sözlerine başladı. Kahramanmaraş, Pazarcık ve Elbistan Ekinözü merkezli depremlerin yüzeye çok yakın olması, süresinin uzun olması, iki büyük depremin ardı arda olması gibi nedenlerle büyük zarara sebep olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Çağlar, yıkılan binaların büyük bir kısmının 2000 yılı öncesi yönetmeliği kullanılarak yapılan binalar olduğunu vurguladı. Depreme dayanıklı bina yapmanın aslında çok kolay olduğunu vurgulayan Çağlar Bursa Teknik Üniversitesi olarak yapı stoku durum tespiti için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yürüttüklerinin de altını çizdi. İnşaat Mühendisi Odası üyelerine yönelik olarak güncel deprem yönetmenliği ve mevcut yapı stoku durum tespiti için ücretsiz eğitim verebileceklerini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çağlar Kahramanmaraş merkezli depremlere gönderme yaparak “Yıkılan binaların sorumluları mutlaka tespit edilmeli ve hak ettikleri cezalar verilmeli aksi durumda olası depremler sonrasında benzer yapı hasarları ve benzer sonuçlar ile karşılaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


 Kahramanmaraş Merkezli Depremler Masaya Yatırıldı


Toplantıda konuşulan konular arasında binaların rant değeri haline getirilmesi de yer aldı. Toplantıda söz alan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Üyesi Beyza Tunca binaların ve konutların barınma ihtiyacından ziyade ranta yönelik değerlere çevrildiğinin altını çizerek yapı güvenliğinin geri planda kaldığını vurguladı. Bugün bir şehir plancısı olarak öngördüğümüz planlarımızın sahada uygulanmadığını görüyoruz diyen Tunca büyük bir deprem durumunda şehrin bir yerinden diğer yerine ulaşabilmenin oldukça zor olacağına değindi. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Reyhan Loyan Dalkılıç herkesin fazlasıyla denetime odaklanmış durumda olduğuna vurgu yaparak bina üretim süreçlerinde doğruların uygulanması gerektiği tespitinde bulundu. Dalkılıç, kalfadan işçiye kadar yetkin personele ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Ayrıca toplantıda belirtilen tüm tespitlerin yanında ekonomik problemler ve yoğun göç alımının uygun olmayan yapılaşmanın önünü açarak yıkımların ana sebepleri arasında yer aldığı ifade edildi. Mevcut ana arterlerin sayısının ve alternatiflerinin azlığı nedeniyle olası depremden sonra Bursa şehir merkezine arama kurtarma ekiplerinin oldukça zor ulaşacağı tespitinin yapıldığı toplantıda şehir planlama bölümlerinin, bina yapımı ve denetimi alanında daha yetkin olarak devreye alınması gerektiğinin de altı çizildi.


Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların sorumlularının mutlaka tespit edilerek hak ettikleri cezalar alması gerektiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar aksi durumda olası depremler sonrasında benzer yapı hasarları ve benzer sonuçlar ile karşı karşıya kalınacağını da sözlerine ekledi.


 


 


 


 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Ersel KİRAZ
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
21 Mart 2023
Çok Okunan Haberler