Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Eyübhan Avcı, yürütücüsü olduğu “Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan Depremleri (06.02.2023) Nedeniyle Hatay İli İskenderun İlçesinde Meydana Gelmiş Olan Sıvılaşma Kaynaklı Hasarların Belirlenmesi” başlıklı Tübitak 1002C Projesi kapsamında, Hatay’ın İskenderun ilçesinde yıkılan bazı binalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. ATV televizyonuna bölgedeki binalar hakkında açıklamalar yapan Doç. Dr. Eyübhan Avcı, bir yıl önce inşa edilen lüks bir rezidansın neden bu kadar kolay yıkıldığına dair bilgiler verdi.
Kolon ve Perde Elemanlarının Kesitleri Oldukça Küçük Yapılmış
İskenderun’da yeni yapılmış 13 katlı bir rezidansın depremde kolay yıkılmasının nedenleriyle ilgili değerlendirmelerini aktaran Doç. Dr. Avcı, binanın kolon ve perde kesitlerinin oldukça küçük olduğuna dikkat çekti. Depremde meydana gelen sarsıntılara karşı koyamayan bu kolon ve perdelerden koparak binanın yan yattığını belirten Avcı, binanın beton kalitesinin de istenilen seviyelerde olmadığına vurgu yaptı. Bu tip rezidanslarda C 30 ya da C 35 kalitesinde beton tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Avcı, sözlerine şöyle devam etti: “Bu binanın olması gereken C 30 ya da C 35 beton sınıfından düşük olduğunu görüyoruz. Beton dayanımının tercih edilmesi gerekenden daha zayıf olduğunu da söyleyebiliriz. Genellikle binaların alt katlarına otopark ya da dükkân tarzı alanlar yapılıyor olması nedeniyle de aralardaki perdeleri olması gerekenden daha küçük yapıyorlar ya da kolonları olması gerekenden daha az atıyorlar. İlk izlenimlerimize göre kolonların ve perdelerin ebatları yeterli görünmüyor, ama net ifadeler kullanabilmek için projelere bakmak ve analiz raporu çıkarmak gerekiyor. Ayrıca, sahadaki incelemelerimiz sonrasında ise beton malzeme kalitesi ve yapılan demir işçiliğinin olması gereken düzeyde olmadığı görülmektedir.”
Bu Bölgede Zemin Sıvılaşması Görülüyor
İskenderun’un sahil kenarlarında zemin sıvılaşmasının olduğunu belirten Doç. Dr. Eyübhan Avcı bu sıvılaşmanın depremi daha yıkıcı hale getirdiğine değindi. Ev alırken öncelikle zemin araştırması ve zemin iyileştirilmesi yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar iç ve ince işçiliklere daha çok dikkat ediyor. Bunun yerine çok katlı bir binada oturuyorlarsa, orası için yeterli zemin araştırması yapılmış mı buna bakmalılar. Bunu bilemeyebilirler belki, ama bunun için uzman bir inşaat mühendisinden yardım alabilirler. Çünkü içerisine girilecek olan evler için ciddi meblağlar isteniyor. Bu paraları verip bu sonuçlarla karşılaşmak üzücü açıkçası. Gerçekten üzücü bir durum. İnşallah bu durumu bir daha yaşamayız.”
BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, Tübitak 1002 C projesi kapsamında, İskenderun deprem bölgesinde incelemelere devam ediyor.