Ahilik ve Kültür Başkenti: Bursa başlıklı konferans 8 Aralıkta Yıldırım Beyazıt Yerleşkesi A Blok Yeşil Salonda gerçekleştirildi. İlgiyle takip edilen konferansın konuşmacısı Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Çağlayan oldu.
BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü tarafından düzenlenen etkinliğe Dekan Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsa Demirkol, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Kaya, Doç. Dr. Ramazan Nacar, Doç. Dr. Ayberk Şeker, Doç. Dr. Melda Medine Sunay, Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Danacı Ünal, Dr. Öğretim Üyesi Cevat Bilgin, Dr. Mustafa Selman Yurdaer, Av. Ertuğrul Küçük, araştırmacı Hasan Karabulut, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Orhan Çağlayan ahiliğin, Türk toplumunun en eski meslek birliklerinden biri olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çağlayan, bu meslek birliğinin temelinin insanların birbirlerine yardım etme ve bir arada yaşama becerilerini geliştirme üzerine kurulu olduğuna değindi. Ahilik üyeleri, toplumda adaleti sağlama ve insanların ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenmektedir diyen Çağlayan, bu tür meslek birliklerinin insanların insanlık değerlerini benimsemeyi ve bu değerler doğrultusunda hareket etmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Ahi Teşkilatının Bursa İçin Önemine Değindi
Konferansın devamında Ahi Teşkilatının Bursa için önemine değinen Çağlayan, bu teşkilatın Bursa'da esnaf ve sanatkârları bir araya getirerek onların işlerini geliştirmeyi amaçladığının altını çizdi. Teşkilatın üyeleri, Bursa'da üretim ve ticaret faaliyetlerini organize etmiş ve bu sayede şehir ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamıştır diyen Çağlayan, “Ahi Teşkilatı, Bursa'da adaleti sağlama ve insanların ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenmiştir. Bu sayede, Bursa halkının yaşam koşullarında iyileşmeler olmuş ve toplumda barış ve huzur sağlanmıştır. Ahi Teşkilatı, Bursa'nın tarihsel sosyo-ekonomik gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Ahi teşkilatının faaliyetleri sayesinde Bursa ekonomisi gelişmiş, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma sağlanmış ve toplumda adalet ve huzur ortamı oluşmuştur.” şeklinde konuştu.
Bursa’nın Fethi ve Ahi Hasan Hakkında Bilgiler Paylaşıldı
Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Ahi Teşkilatı’nın en popüler ve aktif ismi Ahi Hasan olmuştur diyen Çağlayan dönemin padişahının, Bursa'nın fethi için yola çıktığı sırada Ahi Hasan'ın da yanında olmasını istediğini ve bu konuda babası Ahi Şemseddin'den ricada bulunduğunu sözlerine ekledi. Ahi Hasan'ın fetih sırasında en ön saflarda savaşarak Bursa Kalesi'nin surlarına çıkan ilk şahıs olduğunun altını çizen Çağlayan, Orhan Gazi ile Ahi Hasan ilişkisi kuruluş döneminde “ahi-sultan” ilişkisinin tecessüm etmiş hali olduğunu ve Ahilerle Osmanlı sultanlarının yakın dostluğunun I. Murad ve Yıldırım Bayezid devirlerinde de devam ettiğini dile getirdi.
İlgiyle takip edilen konferans öğrenci sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.