ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Görgün BTÜ Öğrencilerle Bir Araya Geldi
Yazı Fontu

Bursa Medeniyet Akademisi tarafından organize edilen “Savunma Teknolojilerinin Sivil Yaşama Yansımaları” Semineri gerçekleşti. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonu’nda gerçekleşen semineri, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün verdi. Ekinlikte BTÜ öğrencileri ile bir araya gelen Görgün, ASELSAN'ın çalışmaları ve üretim faaliyetlerini anlattı.


BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir,  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız, Yıldırım ilçe Kaymakamı Metin Esen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, Yıldırım İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Taner Taştekin, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Prof. Dr. Sami İmamoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün ve ASELSAN yetkilileri etkinlikte yer aldı. Etkinliği düzenleyen Medeniyet Akademisi’nin Genel Başkanı Ali Öztürk, Bursa Şube Başkanı Soner Aksoy ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, çok sayıda öğretim üyesi, Bursa sanayisinin firma temsilcileri, davetliler ve BTÜ’lü öğrenciler katıldı.


Etkinliğin açılış konuşmasını Medeniyet Akademisi Bursa Şube Başkanı Soner Aksoy yaptı. Konuşmasına “hoş geldiniz” diyerek başlayan Aksoy, Medeniyet Akademisi olarak, milli teknolojinin geliştirilmesine katkı vermeyi amaçladıklarını belirterek, genç neslin dikkatini bilime yönlendirmek odaklı faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Başkanı Soner Aksoy  “Savunma Teknolojilerinin Sivil Yaşama Yansımaları” Seminerinin, teknolojinin anahtarı üniversitelerden biri olan BTÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleşmesinden mutluluk duyduklarını” söyledi. 


Etkinlikte konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, değerli bilim adamı ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’ü BTÜ’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. BTÜ’nün değerli akademik personeli ve laboratuvar alt yapısı ile öğrencilerine nitelikli eğitim sunduğunu kaydetti. Karademir konuşmasında, öğrencilere zorunlu yaz stajlarının yanı sıra minimum bir dönem boyunca İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) uyguladıklarını hatırlattı. Uyguladıkları eğitim siteminin sektöre hazırlık anlamında fark yarattığının altını çizen Karademir, BTÜ öğrencisi gençlerin, “sektöre hazır olarak” mezun olduklarını bildirdi.


Görgün: BTÜ öğrencileri TEKNOFEST’te başarıları sınırları aştı.


Bursa’da olmaktan heyecan duyduğunu aktaran Görgün konuşmasında “Dertlendiğimiz konulara çözüm bulmak adına gayret içindeyiz. Teknolojik bağımsızlık çok anlamlı. Savunma teknolojilerinin hayata uygulanmasının faydalarını konuşacağız. ASELSAN olarak toplamda 232 Bursa firması ile çalışıyoruz. 10 ayda 70 milyon dolarlık iş yapmışız. Bursalı 18 firma ile yerlileştirme ve millileştirme çabaları çevresinde 28 proje de ortaklık yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da Bursa’daki sanayicilere birlikte iş yapmaya açığız.” dedi.


Savunma sanayisine, dünya devletlerinin ciddi yatırım yaptıklarına değinen Görgün, savunmanın, güvenliklerini sağlama bakımından birinci öncelik verilen alan olduğunu dile getirdi. Savunma sanayisinin, her türlü yatırımın yapıldığı, altyapının sağlandığı, insan kaynağının yetiştirildiğini ve teknolojik birikimin oluştuğu bir sektör olduğuna değinen Görgün, savunma alandaki çalışmaların günlük ihtiyaçlarda da zaman içinde sivil uygulamalarda kendini gösterdiğini böylece, sivil insanlar tarafından kullanıldığını ifade etti.


Milli seferberlik halinde yerli ve milli savunma sanayi ASELSAN yurdun cömert insanlarının bağışları ile kurulduğunu hatırlatan Görgün, “Yaklaşık 10 bin çalışanımızla yurdumuz ve milletimiz için yapabilecekleri katkı nedeniyle kuruma aidiyet duygusu son derece yüksek. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendireme Vakfı’nın kuruluşuyuz. Savunma sanayisi alanında Dünyanın en büyük 48. Şirketiyiz. 2 milyar dolar ihracatımız var. Avrupa ülkeleri de müşterilerimiz arasında. Çalışanlarımızın büyük çoğunluğu mühendis. Bilimsel temeller ile işleyişimizi sürsürden bir şirketiz. AR-GE faaliyetlerini önemsiyor ve destekliyoruz. AR-GE aşamasından, saha da uygulamayı ürün bazında başarabilen bir şirketiz. Ürünlerimizde yaklaşık %70 oranında yerli malzeme kullanmaktayız. Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Millîleştirme yerlileştirme de önemli gayret sarf ediyoruz.” dedi.


Görgün konuşmasının öğrencilere hitap ettiği bölümünde ise şunları söyledi:

"BTÜ öğrencileri TEKNOFEST’te başarıları sınırları aştılar. Siz BTÜ’nün başarılı gençleri tabi ki çeşitli alanlarda çalışacağımız gençler olacaksınız. Sizleri, yüksek teknoloji alanlarına teşvik ediyoruz. Çalışmanızı istiyoruz. Bunlarla yatıp bunlarla kalkmanızı, çözümün bir parçası olmanızı, ülkemizin teknolojik bağımsızlığına katkı sağlamanızı, özellikle teknik üniversitedeki genç kardeşlerimizden beklediğimizi bir kere daha ifade ediyoruz. Kaçırmamanız gereken bir şey var. Dünya o kadar hızlı hareket ediyor ki teknolojilerin kendini yenilemesi, üretim şekillerinin veya konvansiyonel yöntemlerin değişme hızı çok kısaldı. Yıkıcı teknolojiler adı altında sıralanan bir sürü şey var, duymuşsunuzdur; blok zincir, artırılmış gerçeklik, 3D printer gibi. Bunların, bilgisayar ve networkun, bilginin erişiminin çok kolaylaştığı bir sürede değerlendirildiğinde aslında büyük şirketlerin büyük altyapıların da en büyük handikapları olmaya başladı. Büyük şirketler, 2-3 kişilik girişimci grup arkadaşın, 2-3 kişinin bir araya gelip detayda aslında çok daha farklı bir perspektifle problemin daha kolay, yenilikçi bir yönüyle çözülmesi yönünde ortaya attığı fikirle, yıllar boyunca olabilecek birikimleri ve yatırımları boşa çıkartacağı bir süreci yaşıyoruz. Onun için tabii ki ASELSAN, tabii ki TAİ, tabii ki büyük şirketlerimizin size ihtiyaçları var; ama kendi başınıza dahi birçok şeyi yapabileceğinizi, birçok yeniliği üzerine düşünerek eksikliği, detayı arayarak, işin doğasını iyi anlayarak kendinizi geliştirmenin ve hayat boyu öğrenmenin her an olduğunu hatırlayarak devam etmenizi hatırlatmak istiyorum."

ANAHTAR KELİMELER
HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
14 Kasım 2022
Çok Okunan Haberler