Türkiye’de İslamofobi Kavramı Masaya Yatırıldı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Kritik ve Analitik Düşünme Topluluğu ve Sosyal Çalışmalar Topluluğu, Yıldırım Belediyesi Değirmen Gençlik Hareketi katkılarıyla ‘Türkiye’de İslamofobi’ başlıklı bir konferans düzenledi. BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde çok sayıda öğrencinin katılımıyla 8 Kasım’da gerçekleşen konferansın konuğu Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı oldu.


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Yıldırım Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen bu konferans ile düzenlemek istedikleri etkinliklerin ilk adımını attıklarını dile  getirdi. Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, belediye ve öğrenci toplulukları işbirliğiyle yapılan bu etkinliklerden mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmasında geçtiğimiz haftalarda Fransız parlamentosunda yaşanan ırkçı saldırılara dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, bu ve bunun gibi saldırıları, Avrupa medeniyeti gelişme modelinin sağlıksızlığı olarak gördüğünü dile getirdi. Bunları bir bütünlük içerisinde görmeliyiz diyen Ünal, İslamofobi’ye de bu bağlamda tepki gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Ünal’dan sonra kürsüye gelen Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin, BTÜ’lü gençlerin arasında olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Sosyal bilimlerin konuşulduğu ve genç zihinlerin bu problemli alanlara çalıştığı bir yerde olmanın ayrıca sevindirici olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Taştekin, BTÜ ile yakın diyaloğu olan iyi bir yerel yönetim olma yolunda ilerleme kaydediyoruz ifadelerini kullandı.


Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Doç. Dr. Enes Bayraklı,  bu etkinliği düzenleyen BTÜ Analitik Düşünme ve Sosyal Çalışmalar Topluluğuna teşekkür etti. Türkiye’de İslamofobi kitabının yayınlanması vesilesiyle bu konferansa çağırıldığını ifade eden Doç. Dr. Bayraklı uzun süreden beri Türkiye ve Avrupa’da İslamofobi meselesi üzerine çalıştıklarını sözlerine ekledi. 2015 yılından bu yana bu konudaki çalışmalara odaklandığının altını çizen Bayraklı, uzun uğraşlar sonrasında bu problemli alanın bir raporunu çıkardıklarını  belirtti.


İslamofobi Sadece Batı Medeniyetine Ait Bir Kavram Değil


İslam düşmanlığı ya da Müslümanlık karşıtı ırkçılık olarak adlandırılan İslamofobi’nin sadece Batı toplumlarına ait bir mesele olmadığını söyleyen Doç. Dr. Bayraklı, bu problemin Müslüman toplumlarda da görüldüğünü dile getirdi. Hatta Müslüman toplumlarda daha radikal İslamofobik eğilimlerle karşılaşıyoruz diyen Doç Dr. Bayraklı Pakistan, Malezya, Mısır gibi Müslüman toplumlarda da bu kavramın kökenleri bulunduğunu ifade etti. İslamofobi kavramının nerede, kim tarafından ve hangi amaç ile ortaya atıldığının kesin olarak bilinmediğine değinen Bayraklı, bununla birlikte 1920’lerde ve 1970’lerde Fransızca bazı eserlerde İslamofobi sözcüğünün kullanıldığını belirtti.


Türkiye’de Bu Sorun Akademik Olarak Ele Alınmalı


Türkiye’de bu sorunun kökenlerine inebilmek için akademide yeterli sayıda ders açılmalı diyen Bayraklı, bu konu ile ilgili Türkçe literatürün oluşturulması gerektiğinin de altını çizdi. Kitabında Türkiye’de İslamofobi ile ilgili ön açıcı bir çalışma yaptığına da değinen Bayraklı, “Batı algı yönetimi ile başlatmış olduğu ‘Ortadoğu Bataklığı’ kavramı ile Ortadoğu da olanları sorgulamamızı engelliyor. Bu politikanın meşrulaştırılmasında İslamofobi çok önemli bir araç olarak kullanılıyor. Batıda ki Müslüman toplumun asimile ve disipline edilmesinde yine  bu kavramın önemi anlaşılıyor. Türkiye’de son yıllarda din-devlet ilişkilerinin normalleşmesi ekseninde birçok yasağın kalkmasına aracı olan bir siyasi atmosfer bile toplum içerisindeki kimi kesimlerin İslam’a ve Müslümanlara yönelik tutum ve karşıtlıklarını ortadan kaldırmaya yetmemiştir” ifadelerini kullandı. Konferans sonunda ‘Türkiye’de İslamofabi’ kitabını imzalayan Doç. Dr. Enes Bayraklı, etkinliği takip eden ve kendisine bu fırsatı sunan başta BTÜ’lü akademisyen ve öğrenciler olmak üzere herkese teşekkürlerini iletti.

HABER Ersel KİRAZ
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
09 Kasım 2022
Çok Okunan Haberler