BTÜ’de "Cumhuriyet ve Atatürk" Konferansı
Yazı Fontu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Politik-İdea Öğrenci Topluluğu bir konferans düzenledi. "Cumhuriyet ve Atatürk" başlıklı konferansın konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Tahir Baştaymaz oldu.


Toplumun ancak kendi iradesiyle daha iyi bir toplum haline geleceğini kaydederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Tahir Baştaymaz, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik hedefiyle yola çıkmadığını onu, halkın lider yaptığının altını çizdi. Baştaymaz, “Mustafa Kemal Atatürk ulus devlet ifadesini ilk kez Amasya Genelgesinde kullanmıştır. Kurtuluş, Türk halkının kendi iradesindedir” sözü ile ulusu harekete geçirmiş ve bu mücadeleye halkı dâhil etmiştir.”  ifadelerini kullandı.


Konuşmasında, tarih biliminin sadece geçmişi anlama bilimi olarak görülmemesi gerektiğini bildiren Baştaymaz, “Bugünü anlamak ve geleceği öngörmek için tarihimizi bilmek zorundayız. Bulunduğumuz topraklarda bağımsız yaşamak istiyorsak bunu kendi irademizle yapmalıyız. En önemli hedefimiz bu iradeye sahip yurttaşlar yetiştirmek olmalı. Irkı, etnik kökeni, inancı ne olursa olsun vatanı için fayda sağlayan ve bunun sürdürülmesi için her türlü çabayı gösteren kişiler lazım. Ne olduğunuz ya da nereden geldiğiniz değil nasıl yaşadığınız önemlidir. Eğer bir yurttaşlık bilinci oluşturamazsak bizi farklı alt kimlikler üzerinden bölerler.” şeklinde konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
01 Kasım 2022
Çok Okunan Haberler