Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün Seminer Programı Konuğu Dr. Jin Heon Kwon Oldu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Genç Biyonanotek Topluluğu tarafından 20 Ekim'de gerçekleştirilen seminer programına Güney Kore Ulusal Orman Bilim Enstitüsü’den (National Institute of Forest Service – NIFoS) Prof. Dr. Jin Heon Kwon davetli konuşmacı olarak katıldı.


BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümleri'nden akademisyen ve öğrencilerin de katıldığı programda, açılış konuşmasını BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Arif Karademir konuşmasında, Türkiye ile Güney Kore arasındaki tarihsel yakınlığa dikkat çekerek bu yakınlığın günümüzde bilimsel çalışmalarla da devam etmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Daha sonra söz alan Prof. Dr. Jin Heon Kwon Büyük başarı ve Gelecek Planları (Major Achievement & Future Plans) konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Ulusal Orman Bilim Enstitüsü’nün 100. yılı, enstitünün nasıl şekillendiği, mevcut yönetim organizasyonları ve yapısından bahsedildi.


NIFos’un 2020 yılında gerçekleştirmiş olduğu başarılara dikkat çeken Prof. Dr. Kwon, planlı bir şekilde gerçekleştirilen kentsel ormancılık sistemiyle şehirlerdeki hava kirliliğini önemli ölçüde azalttıklarını belirtti.  263 adet meteoroloji gözlem sistemi kurduklarına da değinen Kwon 2022 yılı itibariyle bu sayının 620’ye ulaştığının altını çizdi. Gelecek planlarını yedi program üzerinde şekillendirdiklerini dile getiren Kwon, ilk programda orman biyo-çeşitliliğine ve ormanların korunması ve yönetim sistemine odaklandıklarına vurgu yaptı. İkinci programda, orman kaynaklarının sürdürülebilir olması için yapılacak adımlardan bahseden Kwon,  2020 yılında başarıları arasında sıraladığı kentsel ormancılık planlarının istatistiksel oranlarına değindi. Üçüncü programda gelecek tasvirlerine ve ağaçlandırmanın hava kalitesini ne kadar arttıracağına yönelik sayısal veriler paylaşan Kwon, bilimsel yönetim sistemlerindeki ilerlemelerle ormanda gerçekleşen afetler ve entomolojik problemlere yer verdi.


İlerleyen dakikalarda, Güney Kore ormancılığı ve uluslararası ormancılık ile iklim değişikliği problemlerini azaltmaya yönelik faaliyet planlarına değinen Kwon, endüstriyel orman kaynaklarının nasıl elde edileceği ve bu kaynakların endüstride değerlendirme planlarını neler olabileceğini aktardı. Gelecek planlarının son programı olan yedinci programda ise ormandan çıkarılan tomrukların optimal ahşap işleme teknolojisi ile katma değeri yüksek orman ürünlerinin, çevre dostu kereste malzemesinin ve odun bazlı biyo-yakıt, kağıt ve yenilikçi malzemelerin elde edilmesin çalışma planlarını sunan Kwon, seminer sonunda BTÜ’lü öğrencin sorularını yanıtladı.

HABER Ersel KİRAZ
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
24 Ekim 2022
Çok Okunan Haberler