Sanayinin Kaynak İzi Sorununa Çözüm BTÜ’den
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Nurettin Gökhan Adar ve ekibinin yürüttüğü çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.


Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar, BTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ali Yıldız ile birlikte 'Kaynak İzi Takibi İçin Akıllı Sensör Prototipinin Geliştirilmesi' başlıklı bir proje geliştirdi. Üretimin hemen hemen her aşamasında sanayi kuruluşlarınca kullanılan robotik gaz altı kaynak uygulamalarında oluşan kaynak izi sorununa çözüm olarak hazırlanan proje, TÜBİTAK’ın bilimsel değerlendirmesi sonucu başarılı bulundu. Başarılı bulunan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye de hak kazandı.


BTÜ’nün başarılı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar ve yüksek lisans öğrencisi Ali Yıldız ile birlikte hazırladığı 'Kaynak İzi Takibi İçin Akıllı Sensör Prototipinin Geliştirilmesi' projesi hakkında TUBİTAK tarafından yapılan açıklamada, projenin “BIGG 1512 Programı 1. çağrı kapsamında kabul edildiği bildirildi. Açıklamada, projenin geliştirilmesine yönelik olarak 450.000 TL tutarında hibe desteği verileceği de yer aldı.


Proje kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar, proje çıktısı olarak yönlendirici bir sensör elde edeceklerini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Adar, elde edilecek olan sensörün genel olarak yüksek teknolojiyi kullanan robotik, otomotiv, savunma sanayi, boru ve kazan üretimi vb. sektörlerdeki işleyişe katkı vereceğini aktardı. Bu katkının özellikle üretim maliyetlerine olumlu yönde yansıyacağına işaret etti. Proje nihayi ürünü olan sensörü kullanan işletmelerin, önemli kazanımlar elde edeceklerini bildirdi. Dr. Öğr. Üyesi Adar, TUBİTAK’ın desteklenmeye değer bulunan 'Kaynak İzi Takibi İçin Akıllı Sensör Prototipinin Geliştirilmesi’ projelerinin, Türkiye’nin yerli ve milli üretim hedefine, önemli bir destek mahiyetinde olduğunu düşündüğünü söyledi. 'Kaynak İzi Takibi İçin Akıllı Sensör Prototipinin Geliştirilmesi' başlıklı proje kapsamında BTÜ’nün sanayiye verdiği katkılardan biri daha olan sensörün, üretimde dışa bağımlılığın bir miktar daha azaltacağını altını çizdi.


Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar, “Sanayide robotik gaz altı kaynak uygulamaları sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat bu uygulamaların iki büyük dezavantajı vardır. Bunlardan ilki kaynak parçalarının üretim yönteminin hassas olmadığı durumlarda kaynak ağzının önceden programlanan koordinatlardan farklılaşmasıdır. İkinci sorun ise metal parçaların kaynağı sırasında oluşan ısı sebebiyle kaynak ağzının formunun değişmesidir. Bu form değişmesi özellikle uzun kaynaklarda kendini göstermektedir. Robotik kaynak sırasında oluşan bu hatalar kaynak kalitesini kötüleştirmekte ve bazı durumlarda robotik kaynağın uygulanmasını imkânsız hale getirmektedir. Geliştireceğimiz kaynak izi takibi sensörü ile kaynak noktasının gerçek zamanlı kontrolü 0.1 mm hassasiyet ile sağlanacak ve kaynak sırasındaki oluşan hatalar giderilecektir” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar konuşmasının son bölümünde ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarının değinirken, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’e ve yönetimine projeye verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.



BTÜ Rektörü Karademir’den Proje Ekibine Tebrik


Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, başarılarından dolayı proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar ve ekipte yer alan yüksek lisans öğrencisi Ali Yıldız’ı tebrik etti. BTÜ’de hazırlanan bir projenin daha TÜBİTAK tarafından desteklenemeye değer bulunmasının sevindirici bulduğunu da sözlerine ekledi. TÜBİTAK’ın projeleri desteklemesinin önemli olduğuna da değinen Prof. Dr. Karademir, “Türkiye’de en fazla projesi kabul edilen üniversitelerden biri olduk. BTÜ bünyesinde yer alan ve birbirinde farklı disiplinlerde çalışmalar ortaya koyan araştırmacılarımızın hazırladıkları pek çok projeyi TÜBİTAK’ın kabul etmesi memnuniyet verici. Yönetim olarak proje çalışmalarına verdiğimiz desteği artırarak devam ettireceğiz. BTÜ’lü Akademisyenlerimizin ürettikleri projelerin destek bulması konusunda 2023 yılında da önemli başarılar bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
03 Ekim 2022
Çok Okunan Haberler