Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi ile Çekya Ormancılık ve Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü orman zararlılarına karşı birlikte çalışacak.
Çekya Ormancılık ve Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü, Orman Koruma Bölüm Başkanı Dr. Milos Knızek, BTÜ Orman fakültesini ziyaret etti. Ziyarette Dr. Knizek, dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin orman zararlılarının yayılışına olan etkileri ile ilgili olarak yürütülen ve BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya’nın da yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı ulusal ve uluslararası projeler hakkında bilgi aldı. Aynı zamanda Dr. Knızek ile Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertaş başkanlığındaki heyet arasında iş birliği görüşmeleri de gerçekleştirilmiş oldu. Program dahilinde Dr. Milos Knizek, Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarına Çekya Ormancılığı ve Kabuk Böceklerinin tür teşhis teknikleri ile ilgili seminerler verdi.
Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, Dr. Milos Knızek ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Şen tarafından BTÜ’de gerçekleştirilen çalışmalarda orman zararlılarıyla mücadele alanında iklim değişikliğinin zararlı türlerin yayılışına olan etkileri ile tür içi genetik varyasyon konularında yeni yaklaşımlar ele alındı.
Kabuk böceği sistematiği konusunda Dünya’nın sayılı bilim insanları arasında yer alan Dr. Milos Knızek’in ziyareti sırasında gerçekleştirilen laboratuvar çalışmalarında da Türkiye için yeni kayıt niteliğinde olan zararlı türler tespit edildi.
Zararlı böcek türleriyle mücadelede, doğru zamanda doğru mücadele çeşidinin uygulanmasının önemine dikkat çeken Prof. Sarıkaya, “Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle, son yıllarda sayıları giderek artan ve yayılış alanları genişleyen yabancı istilacı böcek türleri ülkemizde de görülmeye başlamış ve yaptıkları zararlarla ciddi ekonomik kayıplara neden olmuşlardır. Orman alanlarımızda hali hazırda bulunan zararlı bazı türlerin ise iklim değişikliğine bağlı olarak yayılış alanları genişlemiş ve verdikleri zararların boyutları da büyümüştür. Bu türlerden kabuk böcekleri olarak adlandırılan grupta yer alan türler ise ağacın kabuk ve kambiyumunda yapmış oldukları yiyimle özellikle zayıf yetişme alanları, kuraklık, orman yangınları ve diğer bazı böcek türlerinin zararı gibi durumlar sonucunda ağaçların zayıf düştüğü orman alanlarında epidemiye yol açarak kolaylıkla ağaçları gruplar halinde kurutabiliyorlar. Bu nedenle zararlı türlerle mücadelede, doğru zamanda doğru müdahalenin uygulanması önem arz etmektedir. Bunun için de zarara neden olan böcek türlerinin ve zarar belirtilerinin doğru teşhisi en önemli konulardan biri aslında. Uygulamada benzer morfolojiye sahip olan zararlı türler karıştırılabilmekte, bu durum da mücadelede yanlışlıklara neden olabilmekte, ya da aynı türün farklı genetik tiplerine karşı farklı yöntemlerle mücadele etmek gerekebilmektedir. Bundan dolayı, ülkemiz ormanlarında zarara neden olan türlerin genetik varyasyonlarının ortaya konulması doğru zamanda doğru müdahalenin yapılabilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak üniversitemizin de içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir çalışma yürütülmekte.” ifadelerini kullandı.
Bursa Teknik Üniversitesi, Çekya Ormancılık ve Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi öğretim üyeleri ve araştırmacılarının da yer aldığı iş birliği projeleri kapsamında, Türkiye’deki çam ve göknar ormanlarında kurumalara neden olan kabuk böceği türlerinin yayılışı, tür İçi genetik çeşitliliğinin tespiti ve iklim değişikliğinin gelecekteki yayılış alanı üzerine etkilerinin belirlenmesi hedefleniyor.