BTÜ’lü Mezunlar, Topkapı Kaleiçi Meydanı’na İmzalarını Attı
Yazı Fontu

İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışmasının birincisi belli oldu. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunları Ceyda Kiraz ve Damla Silahsızoğlu da birinci olan proje ekibinde görev aldı.



Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada Mimar Dr. Batu Kepekçioğlu ve ekibi İETT otobüs duraklarının kaldırılmasıyla oluşacak meydana, etkinlik alanı inşa edilmesini planlandıkları projeyle birinciliği elde etti.  Fatih Belediyesi’nin verdiği 125 bin lira tutarındaki ödülün de sahibi olan ekibin, çay bahçesi, seyir terası gibi yerlerin de bulunduğu, Kaleiçi meydanını doğa ile tarihin iç içe ve halkın kullanabileceği bir hale getiren projesi büyük beğeni topladı.

 

UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Kara Surları Koruma Alanı'ndaki Topkapı Kaleiçi Meydanı'nın tarihi ve kültürel değerini ortaya çıkarmak için Fatih Belediyesinin açtığı 'İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Proje Yarışması' son buldu. Unesco’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve ‘Kara Surları Koruma Alanı’nda kalan Topkapı Kaleiçi Meydanı’nın tarihi ve kültürel değerini koruyup topluma kazandırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ve çok sayıda eserin katıldığı kentsel tasarım yarışmasının sonuçları belli oldu.


Dünyanın pek çok ülkesinden ekiplerin katılımları ile gerçekleşen yarışmada jüri, Mimar Dr. Batu Kepekçioğlu ve ekibinin hazırladığı projeyi birinciliğe layık buldu. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan tarafından açıklanan sonuca göre, Fatih ilçesine yeni bir meydan kazandıracak olan yarışmada birincilik ödülüne layık görülen proje ekibinde BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunları Ceyda Kiraz ve Damla Silahsızoğlu da yer aldı.


Yarışmanın sonuçlanması ile birinciliği elde eden projeye göre yapılacak çalışmaların ardından bölgenin, tarihi özellikleri ile uluslararası statüde koruma altında olan ve çok sayıda tescilli eseri barındıran bir meydan olarak halkın kullanımına sunulacağı bildirildi. Günümüzde toplu taşıma durak ve depolama alanı olarak kullanılan Topkapı Kaleiçi Meydanı’nın; bölgenin tarihi kimliğine, geçmiş ve günümüz plan fonksiyonlarına uygun bir şekilde kamusal alan olarak kente kazandırılmasına olanak veren projeye, BTÜ mezunu genç Şehir ve Bölge Planlamacılar Ceyda Kiraz ve Damla Silahsızoğlu katkılarıyla imzalarını atmış oldular.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
01 Temmuz 2022
Çok Okunan Haberler