BTÜ, Yıldırım Belediyesi ve AYBÜ Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Ankara Savaşı'nın gerçekleştiği Çubuk Ovası'nda başlatılacak arkeolojik çalışmalar kapsamında Bursa Yıldırım Belediyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile işbirliği protokolü imzaladı.



BTÜ, Ankara Savaşı'na sahne olan Çubuk Ovası'nda yapılacak arkeolojik araştırmalar konusunda Bursa Yıldırım Belediyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile işbirliği protokolü imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün belirlediği çerçeveler dâhilinde imzalanan protokole göre çalışmaları AYBÜ Rektörlüğü koordine edecek. Çalışmalarda hedeflenen "Ankara Meydan Savaşı Alanı Tespiti" konusunda yapılacak iş ve işlemlerde belirli paylaşımlar içeren protokolle saha araştırması için gerekli teknik, sosyal ve idari yardımlaşmaya ilişkin yükümlülükler akit altına alındı.



İmza töreninde bir konuşma yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin payitahtı olduğunu hatırlattı. Bursa’da kuruluşun ve üç kıtaya hükmedişin meş’alesinin yakıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Arif Karademir BTÜ’nün evrensel bir kurum olarak faaliyetlerini Bursa’da sürdüren bir üniversite olduğunu kaydetti. Bu önemli şehirden yola çıkan bir devletin, tarihteki izlerinin sürülmesine katkı vereceklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Arif Karademir “Pek çok bilim insanının tarihte bir kırılma noktası olarak değerlendirdiği Ankara Savaşı'na hakkında tarihi gerçeklerin ortaya çıkması yönünde yapılacak çalışmalara, gelişmiş laboratuvar altyapımız ve alanlarında uzman akademisyenlerimiz ile destek olacağız” dedi.



BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den sonrasında söz alan AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı kurumlar arasında imzalanan protokolün önemine değindi. AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, çalışmayla Çubuk Ovası'nın gizli tarihinin ilk kez gün yüzüne çıkarılacağını söyledi. Protokol ile 1402 yılında gerçekleşen Ankara Meydan Savaşı alanında yapılacak arkeolojik araştırmalara Bursa Teknik Üniversitesi'nin teknik, Bursa Yıldırım Belediyesinin de sosyal ve idari çerçevede destek vereceğini aktaran Aydınlı, "Bu desteklerle arkeolojik çalışmalar hız kazanacaktır. Burada elde edeceğimiz ilk bulguları ekim ayında Ankara, Bursa ve Semerkant'ta gerçekleştireceğimiz Sultan Yıldırım Bayezit ve Timur Han çalıştaylarında sunma arzusundayız. Arkeolojik çalışmalar sonuçlandığında da 'Ankara Meydan Savaşı Müzesi' kurmayı düşünüyoruz." diye konuştu. Aydınlı, "Kazı izni veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Türk Tarih Kurumu'na, Bursa Yıldırım Belediyesi'ne, Bursa Teknik Üniversitesi'ne, Çubuk Kaymakamlığı'na, Çubuk Belediyesi'ne ve çalışmalar ilerledikçe tüm paydaşlarımıza üniversitemize verecekleri destek için teşekkür ederim” dedi

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Alper KESKİN
28 Haziran 2022
Çok Okunan Haberler