Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) kurduğu elektrikli araç şarj istasyonu ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. BTÜ tarafından Mimar Sinan Yerleşkesinde kurulan şarj istasyonu ile elektrikli araçların güneş ve rüzgâr enerjisinden şarj edilebilmesine imkân sağlayan hibrit bir sistem oluşturuldu.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı elektrikli araç şarj istasyonun açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Arif Karademir kesti. BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Batı girişinde yer alan elektrikli araç şarj istasyonunun açılış törenine, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Prof. Ender Gökhan Gece, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Faruk Efe, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürkan, proje yürütücüsü Doç. Dr. Gökay Bayrak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Akıllı Şebekeler Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen sistem BTÜ MDBF Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Gökay Bayrak’ın yürütücülüğünde, gerçekleşen TÜBİTAK ve BAP projeleri ile desteklendi. Şarj istasyonunda kullanılan sistem, başta Türkiye’nin yerli otomobili TOGG olmak üzere tüm elektrikli araçlarda kullanılabilecek şekilde yenilenebilir enerji destekli olarak tasarlandı. 2 kW’lık güce sahip bir rüzgar türbini ve 5 kW’lık fotovoltaik sistem ile yenilenebilir enerji destekli olarak geliştirilen elektrikli araç şarj istasyonunda, 2 adet elektrikli araç aynı anda şarj edilebileceği bildirildi. Doktora öğrencisi Arş. Gör. Alper Yılmaz, yüksek lisans öğrencileri Samet Öner ve Hasan Meral’in araştırmacı olarak çalışmalarına devam ettiği projede geliştirilen sistem açılış töreninin ardından BTÜ Mimar Sinan Kampüsü’nde hizmet vermeye başladı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Karademir, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’de öncü çalışmalardan biri olan “güneş ve rüzgâr enerjili elektrikli araç şarj istasyonunun” BTÜ tarafından devreye alınmasının, kendisini ve çalışma arkadaşlarını gururlandırdığı söyledi. Türkiye’nin dışarıdan enerji ithalatı gerçekleştirdiği hatırlatan Prof. Dr. Karademir, BTÜ’nün öncülük ettiği bu tür sistemlerin yaygınlaşmasının enerjideki dışa bağımlılığı azaltacağını ifade etti. Yatırım maliyeti açısından değerlendirildiğinde ilerleyen teknoloji ve Türkiye’nin de bu alanda gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde sistemde yerli üretim malzemelerinde her geçen gün daha da fazla kullanılmasının maliyetleri aşağıya çektiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Karademir sözlerinin devamında “Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve talimatları ile projeden bir gerçeklik haline ulaşan Türkiye’nin yerli otomobili TOGG olmak üzere, dünya genelinde elektrikli araçlara doğru bir yönelim mevcut. Bu yönelim, gelecekte elektrik enerjisine olan ihtiyacı daha da arttıracak. Ülkemizin bu gerçekliğe doğru bir yaklaşım getirmesi, ilgili mevzuatın oluşturulması ve uygulamaya geçilmesini çok önemsiyoruz. Değerli BTÜ’lü akademisyenlerimizin çalışmaları ile ortaya koyulan bu tesis, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması sayesinde elektrik şebekesinden bağımsız olarak araçları şarj etmesini sağlıyor. Bu özellik, istasyonumuzun örnek alınması konusunda da değer katıyor. İnşallah kısa zamanda ülkemizde elektrikli araçların ve araç şarj istasyonlarının sayısı da hızla artacak. Sayıları hayli artacak olan elektrikli araç şarj istasyonları, ulusal elektrik üretim ve dağıtım şebekemize ciddi bir yük getirecek, enerji talebini artıracak. Bu öngörü ile öğretim üyemiz Doç. Dr. Gökay Bayrak tarafından özgün yazılım ve donanım sistemi ile yapay zekâ temelli akıllı enerji yönetim ve koruma sisteminin de yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi hedefi ile yürüttüğü proje, BTÜ’yü diğer pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da öncü bir konuma yükseltmiştir. Bu anlamda başta Doç. Dr. Gökay Bayrak olmak üzere, çalışmalara destek veren MDBF Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ömer Faruk Efe ve projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.