Savunma Sanayiin Kalbi BTÜ’de Atacak
Yazı Fontu


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 5’inci BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri’22 öğrencilerin yoğun ilgisiyle başladı.


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uzay Havacılık ve Savunma Sanayii öğrenci topluluğu tarafından organize edilen ve BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde başlayan etkinlikte Savunma Sanayii Başkanlığı başta olmak üzere ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE, CEZERİ, FNSS, METEKSAN, ASİSGUARD, TÜRKSAT ve ANSYS gibi savunma sanayiinde öncü firmalarla öğrenciler bir araya geliyor.


Program açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Öğrenci topluluklarımızın kendi iç dinamikleriyle bir araya gelerek organize olması ve amatör ruhla bir misyonu sahiplenip bunu eyleme dönüştürmesi çok değerli. Bu ve benzeri faaliyetler siz öğrencilerimize çok daha kalıcı yetkinlik ve tecrübeler sağlamaktadır. Bu anlamda öğrencilerimizi ateşleyen ve onlara bu ruhu aşılayan hocalarımıza da özellikle teşekkür ediyoruz. Türk Savunma Sanayiin öncü firmalarının üniversitemize gelmesini sağlayan öğrencilerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. Bu kaliteli ortamı öğrencilerimizin yanı sıra akademisyenlerimizin de üniversite-sanayi iş birliği kapsamında en verimli şekilde değerlendirmelerini isteriz” ifadelerini kullandı.


Yoğun programı nedeniyle video konferansla programa bağlanarak öğrencilere seslenen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Genç kardeşlerimizin fikir ve projelerini hayata geçirmek için desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu kapsamda üniversite toplulukları, kulüpleri ve dernekleri vasıtasıyla öğrencilerle buluşmayı görev edindik. Temeli sağlam, geleceğe yönelmiş bir savunma sanayii ekosistemi kurmak istiyorsak, güçlü Türkiye kurmak istiyorsak siz gençlerle buluşmak ve fikir alış verişinde bulunmak bizim için çok çok önemli. Üniversite hayatınız boyunca geleceğinizi şekillendirecek idealleriniz konusunda azim ve kararlılıkla çalışmalarınızı sürdürün. Bizler her daim sizin en büyük destekçiniz olmaya kararlıyız. Sizin yapacağınız işlerle Türkiye çıtasını yükseltecek ve yüksek teknoloji alanındaki ilerleyişimiz sürecektir. Beyin gücü savunma sanayiimizin en önemli itici gücüdür. Bu yüzden iyi yetişmiş, kendine güvenen, idealist ve nitelikli insan kaynağı en büyük ihtiyacımız” şeklinde konuştu.


5’ci BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri’22 kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, GUHEM’in uzay farkındalığını oluşturmak ve bu alanda yetkin insan kaynağının yetiştirilmesi hedefiyle yola çıktığını aktardı. Çocuklardan başlayarak bu farkındalığın oluşturulmasına yönelik faaliyetlerin GUHEM’de yürütüldüğünü dile getiren Mirahmetoğlu, “Havacılık ve uzayı sevdirme erken yaşlarda başlayan bir olgu. Merkezimize gelen çocuklar pilot, astronot olsun diye çalışıyoruz. Yuri Gagarin’den sonra 600’ün üzerinde insan yörünge dışına çıkabildi fakat bunlar arasında hiç Türk yok. Türkiye’de uzay konusunda çalışan yaklaşık bin insan var. Bu sayı yanı başımızdaki İran’da İsrail’de 5-6 binleri bulurken Avrupa’da 10 binleri Birleşik Devletlere gittiğinizde ise 100 binleri buluyor. Sayıyı yükseltebilmemiz için farkındalık ve yetkin insan gücüne ihtiyaç var” diye konuştu.


Uzmanlaşmanın olmazsa olmaz bir gereklilik olduğunu da dile getiren Mirahmetoğlu, “İş ilanlarına baktığınızda makine mühendisi arandığını görmezsiniz. Savunma sanayiinde çok spesifik alanlarda uzman kişilerin arandığını bilmelisiniz. Burada yapmış olduğunuz çalışmaları bu nedenle önemsiyoruz. TEKNOFEST gibi katıldığınız yarışmalar size spesifik alanlarda çalışma ortamı sağlar ve sizde de buna yönelik bir bilinç oluşturur” dedi.


Takım çalışmasının önemini vurgulayan Mirahmetoğlu, değişimi sağlayacak çalışmaların ancak birlikte çalışarak ve birbirini destekleyerek mümkün olacağını ifade etti ve genç mühendis adaylarını GUHEM’e davet etti.


Türkiye’nin savunma sanayi alanında son yıllarda önemli mesafe kaydettiğini dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili Metin Şenyurt, “Gelişmiş bir savunma sanayii, güçlü bir ekonomi bağımsızlığın en büyük garantisidir. Ülkemizde özellikle son dönemde bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar umut vericidir. Nitekim savunma sanayiimizin yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde yetmişlere ulaşmıştır. Bilgem füze ve roket sistemleri, Atak helikopteri, Hürkuş temel eğitim uçağı ve insansız hava araçları gibi çok sayıda projenin başarıyla yürütülmesi bu alandaki kararlılığı ortaya koymakta. 2013 yılında hayata geçirdiğimiz Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi (basdec) ile de firmalarımızın savunma sanayiinde gücünü artıracak yetenekleri geliştirmeyi ve kendimizi savunma sanayiinin önemli merkezlerinden biri haline gelmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


11-13 Mayıs tarihleri arasında 3 gün boyunca devam edecek olan etkinlikte yerleşke içerisinde kurulan fuar alanında ve etkinlik süresince konferans salonlarında düzenlenecek çeşitli oturumlarda öğrenciler firma yetkilileriyle bir araya gelerek firmaları yakından tanıma şansı yakalayacak.


 

HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Alper KESKİN
11 Mayıs 2022
Çok Okunan Haberler