AR-GE ve Burs Desteğinde Lider Üniversite: BTÜ
Yazı Fontu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), fen ve mühendislik alanlarında öğrenim gören lisans öğrencilerine verilen sanayi eğitim desteklerini açıkladı. YÖK’ün resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), sanayi eğitimine verilen desteklerden yararlanan öğrenci sayısı bakımından ilk sırada yer aldı.



Üniversite öğrencilerinin iş becerisinin artırılmasını, iş piyasasını tanımaları, yükseköğretimde uygulamalı eğitim ile birlikte işyeri eğitim düzeyinin yükseltilmesini ve üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesini amaçlayan YÖK,  bu amacı doğrultusunda faaliyetlerini çok yönlü olarak yürütüyor. Özellikle, fen ve mühendislik alanlarında öğrencilerinin yetkinliklerinin mezuniyet sonrasında sanayi ve iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilmesine odaklanan YÖK, üniversitelerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bu yöne evrilmesi konusunda ortaya koyduğu çeşitli uygulamalarla, üniversitelere de destek veriyor.

 

YÖK tarafından yapılan değerlendirmeye göre BTÜ, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde sanayi eğitimine verilen desteklerden yararlanan öğrenci sayısı bakımından ilk sıra da yer aldı. Birinciliği, destekten yararlanan toplam 580 öğrencisi ile elde eden BTÜ’nün ardından, 508 öğrenci ile ikinci Gaziantep Üniversitesi ve üçüncü ise 500 öğrenci ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi oldu. Bu üç üniversitenin ardından sırasıyla Afyon Kocatepe (402 öğrenci), Marmara (341 öğrenci) ve Gazi Üniversiteleri (302 öğrenci) geldi.



Açıklamanın devamında 2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi için 28 devlet üniversitesinde öğrenim gören fen ve mühendislik alanında 140 lisans programına kayıtlı 4.788 öğrenciye, toplam 14.201.766,22 TL uygulamalı iş yeri desteği eğitim ücreti aktarıldığı kaydedildi. Söz konusu destek ile fen ve mühendislik bilimlerinde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin alanları ile ilgili özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında bir dönem uygulamalı eğitim yapmaları teşvik edildiği açıklamada yer aldı.


Üniversitelerin uyguladığı İşletmede Mesleki Eğitim Projesi’ne (İMEP) İŞKUR'un da katkı koyduğuna değinilen açıklamada, uygulamalı işyeri eğitimini artırmak amacıyla sanayide aldığı her bir ay eğitimin karşılığında asgari ücretin net tutarının %35'i kadar öğrencilere para ödemesi gerçekleştirildiğine işaret edildi. Buna göre öğrencilerin toplam 8 dönem olan üniversite eğitimlerinin 1 dönemini (7 artı 1 projesi) işletmede mesleki eğitim kapsamında Ar-Ge merkezinde ya da sanayi kuruluşunda tamamlayan bir öğrenciye toplam 2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi için 3.255 TL ödendi.



ANAHTAR KELİMELER
HABER Sedat ÖZÇALIK
08 Nisan 2022
Çok Okunan Haberler