BTÜ ve BMF Eğitimde Güç Birliği Yaptı
Yazı Fontu

“Yenilikçi Devlet Üniversitesi” vizyonu ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), bir diğer yenilikçi kurum olan Bursa Model Fabrika (BMF) ile güç birliği yaptı. Böylece, geleceğin mühendislerinin hem teorik hem de pratik eğitimi bir arada almaları yönündeki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF), Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 19 öğrenci “Yalın Üretim” dersi kapsamında Bursa Model Fabrika'da (BMF) teorik ve uygulamalı yalın üretim konusundaki eğitimlerini başarıyla tamamladı.

Yalın şirket organizasyonunu ve kültürünü benimsetmek, işletmelerin üretim safhalarındaki israf, kayıp ve katma değersiz süreçleri ortadan kaldırmak hedefiyle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında hayata geçirilen Bursa Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Merkezi ya da diğer adı ile Bursa Model Fabrika tarafından hazırlanan eğitim programına katılan BTÜ’lü Endüstri Mühendisliği öğrencileri sertifikalarını aldı.

BTÜ’lü mühendis adayları BMF’deki eğitim süreçlerine ilk olarak “Yalın Yaklaşım, Süreç Akışı, Standardizasyon, İş Etüdü ve Yetkinlik Yönetimi, Değer Akış Haritalama, TPM-OEE ve SMED, FMEA, Kaizen, Jidoka, MRP-Kapasite Planlama, Just in Time, Yamazumi, İş İstasyonu Tasarımı, 5S ve KPI” olmak üzere toplamda 19 adet yalın teknik modüllerini içeren teorik eğitimle başladı. Kursiyer öğrenciler pratik eğitimleri de BMF içinde bulunan gerçek üretim hattında aldı.

BMF’deki uygulamalı eğitim çalışmaları sayesinde, teorik ve pratik alanlarda eğitim alan BTÜ’lü mühendis adaylarının dijital alandaki vizyonlarının genişlemesinin sağlandığı bildirildi. Bu genişlemenin de yeni sanayi devrimine (END 4.0) hazırlanmalarına olanak sağladığı kaydedildi.

Eğitim faaliyetinin sonunda BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde bir sertifika töreni düzenlendi. Törene, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytaç Yıldız, öğretim üyeleri, BMF Direktörü Birol Aksel, BMF eğitimcileri Rahmi Değirmencioğlu ve Şeyda Aydemir katılırken, çok sayıda öğrenci de yer aldı.

BTÜ ve BMF iş birliğinde gerçekleşen “Yalın Üretim” alanındaki teorik ve pratik eğitimin sonunda başarılı olan öğrenciler sertifikalarını Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu’nun ellerinden aldı.

Törenin sonunda Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ve BMF Direktörü Birol Aksel tarafından BMF eğitimcilerine teşekkür belgeleri takdim edildi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
17 Mart 2022
Çok Okunan Haberler