Selçuk Bayraktar: Yüksek Teknolojinin Temelinde Savunma Sanayi Bulunuyor
Yazı Fontu

Baykar Teknoloji Lideri ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileriyle buluştu.


Yıldırım ilçesi, Mimar Sinan Yerleşkesinde bulunan Turkuaz Salonda BTÜ öğrencileriyle bir araya gelen Baykar Teknoloji Lideri ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar konuşmasında, geleceğin mühendis adayları ile bir araya gelmekten memnun olduğunu dile getirdi. Baykar’ın geliştirmekte olduğu milli ve özgün Bayraktar TB3 insansız hava aracı ve insansız savaş uçağı ile ilgili bilgiler verdi.

Bu Gün İçin Değil Gelecek Çalışmalı…

Yaptığı sunumda öğrencilere geliştirmekte oldukları Bayraktar TB3 İnsansız hava aracı ve insansız savaş uçağını da anlatan Selçuk Bayraktar; öğrencilere bugün için değil, gelecek için çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti. “Bu gün herhangi bir alanda “Dünyanın en iyisini yapabilirsiniz” ancak yarının teknolojisine bugünden hazırlanıldığı zaman son noktayı yakalamanız mümkün olacaktır” diyen Bayraktar, yarının teknolojisine bugünden hazırlanıldığında son noktayı yakalamanın mümkün olabileceği düşündüğünü söyledi.  Selçuk Bayraktar “Biz hep böyle yaptık. Bugünün yarışını değil, yarının yarışını bugünden öngörüp, şimdiden çalışıp, gayretle, böyle bir misyonu koyarak çalışırsanız dünyanın en iyisini yapabilirsiniz. Hep buna inanın" dedi.

Milli havacılık sektörünün özellikle insansız hava araçları alanında son derece iyi bir noktada olduğunun altını çizerek sunumuna devam eden Bayraktar Türkiye’nin insansız hava aracı ihraç etme konusunda dünyada ilk 3’te" olduğunu sözlerine ekledi. Baykar olarak geliştirme çabasında oldukları milli teknoloji ürünü uçakların devreye girdiklerinde muhaberede bir devrim yapacaklarını aktaran Bayraktar, "İnsansız Milli Savaş Uçağımız sahip olması gereken özellikler nedeni ile biraz büyük ve ağır bir uçak. Tasarımını neredeyse müdahale edilmeden gemiye inip kalkabilecek şekilde geliştiriyoruz. Ayrıca tasarım özellikleri açısından çok çeşitli ve zor şartlarda görev yapabilir hale getirmeye çalışıyoruz. MİUS 6 ton civarında bir uçak. Ülkemizin ilk insansız savaş uçağı önümüzdeki yıl prototip olarak hazır olacak ve ilk uçuşunu da gerçekleştireceğiz. Bu uçak da kısa pist sahibi gemilere iniş ve kalkış yapabilecek niteliğe sahip olacak. Baykar olarak uzun yıllar süren İHA geliştirme serüvenimizde, kolay yanı seçmemek, inancımız gereği, kendi bildiğimiz doğrudan gitmiş olmamız, en büyük avantajımız haline dönüştü. Biz sahada askerlerle birlikte çalıştık ve bu teknolojiyi geliştirdik. En hızlı şekilde İHA ve SİHA’lardaki hataları görerek gerekli düzeltmeleri yaptık. Bu davranışımızın kazanımı da, dünyanın en iyisini yapmamız oldu. Baykar şu anda dünyada en fazla ülkeye insansız hava aracı ihraç etmiş firma. Dünya’da da Türkiye bu alanda ilk 3’te diyebilirim. Şimdiye kadar İHA ve SİHA’larımız İçin toplam 19 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanmış durumda. Bu ülkelerin birçoğuna ihraç gerçekleştirildi. Bütün gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasıyla yeni platformlarımızı geliştiriyoruz. İnsansız savaş uçağıyla uğraştığımız gibi uçan arabalarla üzerine çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Uçan arabalar konusunda dünyada çok fazla girişim olduğunun altını çizen Bayraktar, "Bugün ortaya çıkmış bir ürün yok. Bu konudaki teknolojik gelişmenin, bizdeki karşılığı, ismini ‘Cezeri’ koyduğumuz akıllı uçan arabalara oldu. Bu karada giden arabalar olmayacak anlamına gelmiyor. Yine olacaklar. Ancak hayatımıza bu teknolojinin gireceğini ve yaygın hale geleceğini görüyoruz. Cep telefonları girdiği günden beri sayısı hiç azalmadı, hatta her geçen gün artarak devam etti. Herkesin bildiği gibi, şu anda İHA deyince ilk olarak savunma sanayi akla geliyor. Dünya genelinde bütün yüksek teknolojinin temelinde savunma sanayinin olduğunu görüyoruz. Örneğin internet. Ama sadece askeri alanda kalacak olsa idi, bugün internet çok daha etkisiz halde olurdu. Bütün dünyayı ilgilendiren bir unsur olarak hayatımızda olmayacaktı. Yüksek teknoloji ürünleri askeri kullanıma özel olmaktan çıkarak sivil sahaya girdiğinde, çok daha büyük bir etkiyle hayatımıza tesir ediyor" şeklinde konuştu.

Bayraktar, katılımcılar tarafından son derece ilgi ile takip edilen sunumunun ardından BTÜ öğrencilerinin TEKNOFEST çalışmalarının sergilendiği stantları ziyaret etti. BTÜ’lü gençlerin tasarladığı ve ürettikleri insansız hava araçlarının yer aldığı stantları gezerek onlarla sohbet etti. Standa yer alan öğrencilerle de hatıra fotoğrafı çekilen Bayraktar, öğrencilerin araçlarına da imza attı.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir programın başında gerçekleştirdiği selamlama ve açılış konuşmasında 10 yıllık genç bir üniversite olduklarını belirterek, “Bu genç yaşımıza rağmen pek çok alanda edindiğimiz tecrübe ve başarılarımız, gelecek için bizlere büyük bir özgüven aşılamaktadır” dedi.

Seminerin ardından, TEKNOFEST’te katılacak takımların çalışmalarını gerçekleştirmeleri için tefriş edilen, Özdemir Bayraktar TEKNOFEST Atölyesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Alper KESKİN
08 Mart 2022
Çok Okunan Haberler