Bursa TEKNOFEST 2022 Sömestr Kampı Başladı
Yazı Fontu

Bu yıl beşincisi gerçekleşecek olan TEKNOFEST yarışmalarında Bursa’dan katılacak takımların hazırlanmalarını amaçlayan bir kamp programı düzenlendi. “Bursa İli TEKNOFEST 2022 Sömestr Kampı” adı verilen etkinlik üç gün sürecek. Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliği yapacağı Kampta yer alan faaliyetler; Dünyanın en büyük festivali olarak kayıtlara geçen TEKNOFEST 2022 yarışmalarına yönelik olarak bilgilendirme, proje hazırlama eğitimlerini kapsıyor.

“TEKNOFEST Sömestr Kampı Programı” Tanıtım Etkinliği Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnovasyon Merkezinde gerçekleşti. Gerçekleşen tanıtım etkinliği ile başlayan Kamp süresince, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlere Türkiye’de millî teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan, birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen TEKNOFEST konusunda bilgilendirme, farkındalık ve proje hazırlama eğitimleri verilecek.

Bursa’daki çeşitli okullarda görev yapan çok sayıda öğretmen ve okul idarecisi TEKNOFEST Sömestr Kampı Tanıtım Programına katıldı.  Etkinlikte Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, İstanbul Kalkınma Ajansı (İTSKA) Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgem, BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kökçam konuşmacı olarak yer  aldı.

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İnovasyon Merkezinde gerçekleşen etkinlik, BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak’ın açılış konuşması ile başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hazırladıkları TEKNOFEST Sömestr Kampına verdikleri destek nedeni ile katılımcı kurumlara teşekkür eden Genel Sekreter Durak, TEKNOFEST’in ülkeye özellikle teknoloji konusunda büyük bir ivme kazandırdığını söyledi. Bursa’dan bu teknoloji festivaline katılan proje sayısını arttırmak amacıyla Bursa’nın iki üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ise “Türkiye için üretim çok önemli. Eğer gerçekten güçlü bir ülke olmak istiyorsak, milli üretiminizi güçlendireceksiniz. Özellikle gençlerimizin milli üretim duygusuyla yetişmesine ve o duygularla hareket etmesi açısından TEKNOFEST çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

Rektör Prof. Dr. Arif Karademir: TEKNOFEST’in mayasının tuttuğunu düşünüyorum.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir programda yaptığı konuşmada , “Öğrenciye bir bilgi aktarırken, bu ne işine yarayacak, mezun olduğunda nerede kullanacak bunu gerekçelendirmesi gerekiyor. O açıdan bir drone üretimine katılması, bir elektronik parçayı monte etmesi, onu uçurması ve yarışması bir tane dersi değil, 4-5 tane dersi bir arada işlemesine sebep oluyor. Hatta müfredatımızda olmayan konularda bile kendilerini geliştirmelerini sağlıyor. Örneğin, sponsor edinme çalışmalarında iletişim becerileri gelişmesi gibi daha nice yetenekler elde ediyorlar. Ayrıca, grup çalışması ve kriz yönetimini de deneyimliyorlar. Öğrencilerde gözlemlediğimiz gelişmelerin yanı sıra TEKNOFEST, toplumumuzun tüm kesimlerine ve üniversitelerimize birlikte hareket etme bilincinin de yerleşmesini sağlıyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde TEKNOFEST’in mayasının tuttuğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “10-15 yıl önce hep batı batı diyorduk. Onun ezikliğini hissediyorduk. Ama şimdi öyle değil. Batının da bizden öğreneceği şeyler var. Tabiri caiz ise kendimizi tekrar keşfedip, tekrar canlandırıyoruz. Bu hamlenin Bursa sanayisi, üniversite ve okullarıyla desteklenmesini önemli görüyorum. Birçok üniversitemiz çok güzel çalışmalara imza attı.  Bilhassa, BTÜ Rektör Prof. Dr. Arif Karademir öncülüğünde öğretim üyesi ve öğrencileri ile kurumsal alanda büyük başarılar elde ettiler. Kendilerini tebrik ediyorum.  Biz de kurumsal kimliğimiz ile bu festivale katılmaya gayret ediyoruz” dedi.

TEKNOFEST’in başlangıç sürecinden bahsettiği konuşmasında İTSKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgem, Teknoloji Takımı olarak ilk toplantılarını Temmuz 2015’de yaptıklarını kaydederken, ülkeye katkısının ise 50 yıllık kadar olduğunu vurguladı. Bu başarımızın en büyük etkenin TEKNOFEST’İ toplumumuzun sahiplenmesinin olduğunu belirtti.

TEKNOFEST Sömestr Kampı Programı Tanıtım etkinliği açılış konuşmalarının ardından T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kökçam’ın yaptığı sunum ile devam etti. Milli teknoloji hamlesi yolculuğunda T3 Vakfı ve TEKNOFEST adlı sunumda Kökçam, TEKNOFEST’in sadece bir fuar olmadığını aktarırken, TEKNOFEST’in çok büyük bir organizasyon olduğunun da altını çizdi.

Girişim ve girişimcilik konularının aslında sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın en önemli konularından bir tanesi olduğunu kaydeden Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Kökçam sunumun devamında şunları söyledi: “Eğer büyümek ve gelişmek istiyorsanız, mutlaka büyük girişimler ortaya çıkarmak zorundasınız. Türkiye olarak baktığımızda aslında girişime çok uygun bir alt yapımız var. Büyük girişimler genellikle göçmen toplumlardan çıkar. Türkiye olarak göçmen, müteşebbis ve genç bir topluma sahibiz. En önemlisi gıpta edilecek bir konuma sahibiz. Dünyanın en önemli 20 teknoloji markası arasına bizlerin de marka ve markalar sokmamız gerekiyor. TEKNOFEST, Türk milletinin ‘biz de başarabiliriz' kültürünü ve özgüvenini aşılayan bir organizasyondur. TEKNOFEST'in artık sayısal verilerle bir iddiası yok. Artık bu alanda kendisini kanıtladı. Ancak bu meseleyi, herhangi bir ilimizin köyünde bir kişiye bunu duyuramadıysak, bu büyük bir sorumluluktur. Belki de aradığımız genç, bu ülkenin geleceğini inşa edecek gençlerden biridir” şeklinde konuştu.

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kökçam’ın yaptığı sunumun ardından BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, üniversitenin TEKNOFEST’e yönelik yürüttüğü çalışmaları özetlediği bir konuşma yaptı. Konuşmasına TEKNOFEST’in başlangıcından beri paydaş Üniversite olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek başlayan Prof. Dr. Bayhan; “TEKNOFEST'e ekip işi olarak yürütülmesi gereken bir faaliyetler zinciri. Ekibin tüm bileşenleri ile sadece teknik alanlarda değil iletişim anlamında da birliktelik gerektiriyor. BTÜ’nün kurumsal yapısı içerisinde bir ekip olarak çalışmalarımızı yürütmeyi başardığımıza inanıyorum. Bu konuda, Sağlık Kültür Daire Başkanlığımız yoğun mesai harcamaktadır. BTÜ bu anlayışın getirdiği sinerji ile pek çok kategoride yarışma başarısını gösteriyor ve katıldığı her yarışmada da çeşitli dereceler elde edebiliyor. TEKNOFEST Sömestr Kampı Programı kapsamında TEKNOFEST’in paydaş kurumu olan ve yarışmalarda çok sayıda başarıya imza atan BTÜ’nün deneyimli öğretim üyeleri ve geçen yıllarda yarışmalarda yer almış takım üyesi öğrencileri TEKNOFEST yarışmaları hakkında, kamp faaliyetlerine katılanlara bilgi ve deneyimlerini aktaracaklar” dedi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Alper KESKİN
02 Şubat 2022
Çok Okunan Haberler