Lisans Öğrencisi Sinan Deveci’nin Araştırma Projesi, Alanında Bir İlk Olacak
Yazı Fontu

Eğitim, araştırma ve girişimcilikte öncü, yetiştirdiği bireylerin ürettiği değerlerle bilim ve teknolojiye yön veren, saygın bir üniversite olmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), başarılarına bir yenisini daha ekledi. Her biri alanlarında öncü ve motivasyonu yüksek akademisyen kadrosu ile öğrencilerine yüksek kalitede eğitim hizmeti sunan BTÜ’de lisans öğrencilerinin geliştirdiği projelerinden birini daha Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteklenmeye değer buldu.

TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunan proje BTÜ, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü lisans son sınıf öğrencisi Sinan Deveci’nin hazırladığı proje oldu. Başarılı öğrenci Sinan Deveci sağlık alanında yürüttüğü araştırması ile TÜBİTAK 2209-A kapsamında destek almaya hak kazandı. Lisans öğrencisi Sinan Deveci’nin yürütücülüğünü üstendiği “Pickering Emülsiyon Yöntemi ile Yara İyileşmesi Uygulamaları İçin Kantaron Yağı içeren PVA/CMC Filmlerin Üretimi ve Karakterizasyonu” isimli projesinin akademik danışmanlığını ise Dr. Arş. Gör. Fatma Nur Parın’in yaptığı bildirildi.

Proje danışmanı Dr. Arş. Gör. Parın proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, söz konusu çalışmanın insan vücudunda oluşan yaraların iyileşme sürecine katkı sunmasını beklediklerini ifade etti. Proje kapsamında, yara üzerine uygulanacak polimer filmlerin geliştirilmesinin amaçlandığını belirten proje danışmanı Dr. Arş. Gör. Parın, çalışmanın sonunda yara üzerine uygulanacak ekonomik ve çevreci polimer filmlerin elde edileceğini aktardı.

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında destek alan son sınıf öğrencisi Sinan Deveci’nin özgün bir projeye imza attığını söyleyen Dr. Arş. Gör. Fatma Nur Parın, sunduğu imkânlar nedeni ile BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’e teşekkür etti. Proje Danışmanı Dr. Parın, yaptığı açıklamada son on yılda, yara bakımı alanında önemli ölçüde mesafe alındığını belirtti. Her yıl milyonlarca insanın enfekte yaralarla mücadele ettiğini hatırlatan Dr. Arş. Gör. Parın “Küresel yara örtüsü pazarının 2025 yılına kadar yaklaşık 26 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir. Bu pazardan ülkemizin payının bu çalışmadan elde edilecek çıktıların ticarileşmesi ile artacağına inanıyorum. Projenin özgünlüğü sayesinde elde edilecek veriler, bilimsel literatürde ilklerden biri olacağından, ülkemiz ve üniversitemizin bilimsel etkinliğine katkı sağlayacaktır. Ayrıca ticari büyük ticari potansiyeli olan bu yeni ürün ülke ekonomisine gelir olarak yansımaları olacağını düşünüyorum” dedi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Alper KESKİN
24 Ocak 2022
Çok Okunan Haberler