Gemi Sektörünün Önü Açık
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Denizcilik Fakültesi tarafından Gemi ve Denizcilik Topluluğu katkılarıyla düzenlenen Kariyer Günleri ve Sektör Söyleşilerinin 2.ci serisinde ABS London Engineering firması Kıdemli Mühendisi Dr. Müh. İsmail Başaran öğrencilerle bir araya geldi.

İTÜ Deniz Teknolojisi Mühendisliği mezunu olan Başaran’ın kariyeri, üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştığı dönemde İngiltere’den gelen iş teklifini kabul etmesi üzerine bambaşka bir yöne evrilmiş. Öğrencilere özellikle teknik İngilizcelerini üniversite sürecinde geliştirmelerini tavsiye eden Başaran, “Günlük İngilizceyi sosyal yaşamda bir şekilde edinebilirsiniz fakat teknik İngilizce için özel olarak çalışın ve alan terminolojisine hakim hale gelin. Yoksa ne kadar alanınızda iyi olursanız olun kendinizi ifade edemedikçe sivrilemezsiniz.” dedi.

Özellikle sporla ilgilenmenin kendisine çok şey kattığını belirten Başaran, “İngiltere’de bulunduğum süreçte futbol oynayarak hem dilimi geliştirdim hem de sosyalleştim. Sosyalleşme iş yaşamında karşınızdaki kişiyi anlamak, takım çalışması yapabilmek, empati kurabilmek için çok önemli. Eğer karşınızdaki kişinin enerjisini tanıyıp buna uygun davranış geliştiremezseniz sorun yaşarsınız. O nedenle mutlaka kulüplere üye olun, aktif olarak kültür sanat spor faaliyetlerine katılın.” ifadelerinde bulundu.

ABS’de  (American Bureau of Shipping) Açık Deniz Yapıları ve Gemi Plan Onay Mühendisi olarak çalışan Başaran öğrencilere Gemi Mühendisi olarak hangi alanlarda çalışabilecekleri konusunda önemli bilgiler verdi. Gemi sektörünün hem imalat hem de dizayn anlamında Türkiye’de çok iyi bir konumda olduğunu ifade eden Başaran, “Mezun olduktan sonra tersanede çalışacaksanız üretim odaklı olmanız lazım. Teknik resim okuma, 3 boyutlu düşünebilme, detaycılık, yabancı dil bilme, üst düzey insan ilişkileri sizin olmazsa olmazlarınız olmalı. Bir de açık hava ortamı olduğu için fiziksel olarak dayanıklı olmanız gerekiyor. Gemi sektörü fazlasıyla önü açık ve insan kaynağına ihtiyacı olan bir alan. Yeni tersanelerin açılması ve kapasitenin büyümesi de bunun bir göstergesi.” dedi.

Tersanelerin tek alternatif olmadığını da dile getiren Başaran, “Gemi dizayn ofislerinde de çalışabilirsiniz. Bunun için de analitik düşünme, bilgisayar-yazılım, analiz (FEA, CFD gibi) ve programlama becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Teorik bilgi altyapınız çok iyi olmalı. Stabilite, hidrodinamik, dalga bilimini iyi bilirseniz gemi dışında farklı alanlarda da çalışma şansınız olur. Eğer akademik kariyer düşünüyorsanız da bunun planlamasını şimdiden yapın ve altyapınızı ona göre hazırlayın. Bunların haricinde klas kuruluşlarda, bayrak ülke temsilciliklerinde plan onay mühendisliği, denetçi pozisyonunda, armatör temsilciliği, gemi işletmeciliği, gemi adamlığı gibi farkı pozisyonlarda çalışabilirsiniz.

Son olarak öğrencilere temel bilimleri çok iyi öğrenmelerini söyleyen Başaran, “Fiziği çok iyi öğrenin. Fiziği iyi bilirseniz her mühendisliği yaparsınız. Problemi fizikle tespit edip matematikle çözersiniz. O nedenle temel bilimleri önemseyin.” dedi.

HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
31 Aralık 2021
Çok Okunan Haberler