Dijital Detoks Hayatımızın İçinde Yer Almalı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gazanfer Anlı, Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi’nde “İnternet ve Sosyal Medya Bağımlılığı” başlıklı bir seminer sundu. İnternet ve sosyal medyanın olası zararlarından kurtulmanın en önemli yollarından birinin, belirli aralıklarla dijital detoks yapmak olduğunu ifade etti.

BTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Gazanfer Anlı, çok sayıda öğrenci ve öğretmenin katıldığı seminerde, istatistiki verilere göre dünyada internet ve sosyal medya kullanım sürelerinin arttığını bildirdi. Bu durumun bireysel bazda değerlendirildiğinde bir bağımlılığa yol açabileceğini kaydetti. Konuşmasında, internet ve sosyal medya bağımlının tanımları ile birlikte kuramsal modeller hakkında bilgi sundu. Doç. Dr. Anlı, internet bağımlılığı tanı kriterlerini açıkladığı konuşmasında, bu kriterlerin kendilerinde var olup olmadığını değerlendirmelerini, öğrencilerden istedi.

Seminerinde internet ve sosyal medya bağımlılığı ile baş etme yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Anlı, özellikle otomatik ve mantık dışı düşünme yapısının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sorunlardan kaçmak yerine, onlarla yüzleşmenin önemli olduğunu belirtti. Konuşmasında, internet ve sosyal medyanın hedefe odaklı ve gerektiği kadar kullanımının bireysel gelişime katkıda bulunacağını ifade eden Doç. Dr. Gazanfer Anlı, İnternet ve sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın yollarından bazılarını öğrencilerle paylaştı.

Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin ilgi ile dinlediği seminerde Doç. Dr. Gazanfer Anlı, internet ve sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın yollarının başında dijital detoks’un geldiğini ifade etti. Dijital detoks olarak tabir edilen internet ve sosyal medyadan belirli süre uzak kalmanın yanı sıra spor, müzik ve sanatsal faaliyetlere zaman ayırmanın fayda sağlayacağını belirtti. Özellikle aile ve arkadaş ilişkilerinin önemli olduğuna da değindiği konuşmasının bu bölümünde eğitsel kol faaliyetlerine katılmak etkinliklerin de mutlaka bireyin hayatında hayatımızda yer alması gerektiğinin de altını çizdi.

Teknolojinin doğru yönde kullanıldığında ciddi faydaları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gazanfer Anlı, öğrenme, bilimsel faaliyet, yardımlaşma, haberleşme gibi amaca uygun kullanımların bireye etkisinin pozitif yönde olacağını dinleyicilere aktardı. İnternet ve sosyal medyada verimli ve insanlığa katkı sunan içeriklerin artması gerektiğini vurguladı.

Bağımlılıktan kurtulan insanların geçen zamanı verimli kullanamadıkları için ilerleyen yaşlarda pişman olduklarını kaydeden Doç. Dr. Gazanfer Anlı, eldeki araçların etkili ve doğru kullanımının önemli olduğunun altını çizerek, seminerini sona erdirdi.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
21 Aralık 2021
Çok Okunan Haberler