Nanolifli İpliklerden Elektrik Enerjisi Üretilebilecek
Yazı Fontu

Nanolifli İpliklerden Elektrik Enerjisi Üretilebilecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesinde TÜBİTAK 2218 programı kapsamında destek almaya hak kazanan projelerden biri de Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümünde yürütülen “Nanolifli İplikler Esaslı Piezoelektrik Nanojeneratör Geliştirilmesi” başlıklı proje oldu.

BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümünde Dr. İsmail Borazan tarafından, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu danışmanlığında yürütülecek proje ile akıllı tekstiller ve taşınabilir elektronik cihazlar için hareket enerjisinden güç üreten nanolifli ipliklerin tasarımı ve üretilmesi hedefleniyor.

Yürütülecek proje ile ilgili ayrıntıları tarafımıza aktaran Borazan, “Öncelikle hazırlanacak polimer çözeltisinden elektrik alan uygulayarak saç telinden bin kat daha ince yani nano boyutta liflerden oluşan iplikler elde edeceğiz. Burada şunu belirtelim ki bu iplikler kendilerine dışarıdan basınç uygulandığında elektrik üretebiliyorlar. Ardından yapılan analizler sonucunda bu ipliklerin uygun olması halinde dokuma ya da örme gibi bir tekstil yapısına dönüştürülmesi sonrası basma çekme gibi mekanik hareketlerle açığa çıkan elektrik enerjisini ölçeceğiz. Böylece daha esnek, ucuz ve kolay bir yöntemle elektrik enerjisi üretebileceğiz. Üretilen bu elektrik enerjisini de, pil veya süperkapasitörler vasıtasıyla portatif cihazlarda kullanmak mümkün olabilecek.” şeklinde konuştu. Projenin günlük hayatımızda çokça yer edinen cep telefonu, akıllı saat gibi portatif elektronik cihazların güç gereksinimlerini karşılayarak kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacağını ifade eden Borazan, PVDF polimerinin kullanımı ile üretecekleri nanolifli ipliklerin hafiflik, esneklik ve su itici özelliğinin de konforu artıracağını ifade etti.

Projenin geliştirilme aşamasında, akıllı tekstiller ve esnek enerji üretme ve depolama cihazları alanında, özellikle nanojeneratörler konusunda çok sayıda çalışması bulunan Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu’nun desteği ve deneyimlerinden faydalanma imkânı bulan Borazan, Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) gelişmiş laboratuvar altyapısının, çalışmanın üretim, test ve analiz aşamalarında sürecin sağlıklı yürütülmesinde önemli bir avantaj sağlayacağını vurguladı.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
10 Haziran 2021
Çok Okunan Haberler