BTÜ’de Fikri Haklar ve Patent Farkındalık Etkinliği
Yazı Fontu

BTÜ’de Fikri Haklar ve Patent Farkındalık Etkinliği

Bursa Teknoloji Transfer Ofisi (BTTO) tarafından Fikri haklar ve Patent Farkındalık Etkinliği düzenlendi.

Üniversitemizin buluş bildirimi, faydalı model ve patent başvuru sayılarını artırma amacıyla çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte Bilen Patent Yönetim Kurulu Üyesi ve Operasyon İşlemleri Yöneticisi Semih Turan ve Patent Uzmanı Ali Şimşek'in katılımları ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı açılışında konuşma yapan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Üniversitemiz 4.nesil üniversite olma yolunda hızla ilerliyor. Sınıfta anlatılan ders ve laboratuvarlarda yapılan uygulamaların toplumun ihtiyacına yönelik somut bir ürün veya hizmete dönüşmesi gerekiyor. Araştırma odaklı öğrenci profili ve yüksek lisans ve doktora projeleri sayısındaki artış ile bu mümkün. Üniversitelerdeki eğitim ve araştırma faaliyetlerinin ürüne ve hizmetlere dönüşmesi onların yaşayan bir bilim merkezi olduklarının en önemli göstergesidir. Biz yeni bir üniversite olmamıza rağmen bu konuda ciddi yol kat ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Hocalarımızın çoğu önemli bilimsel projelere sahip akademisyenler. Bu ve benzeri farkındalık eğitimleri hocalarımızın bu projelerini patentleme anlamında daha aktif hale gelmesini sağlaması anlamında bizim için önemli. Organize eden ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bilen Patent olarak 45 kişilik bir ekiple 10 binin üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini ve aktif olarak üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştıklarını ifade eden Bilen Patent Yönetim Kurulu Üyesi Semih Turan, “Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) patent başvuruları alanında kendini ispatlamış bir üniversite. Genç bir üniversite olmasına rağmen birçok büyük köklü üniversiteyi de geride bıraktıklarını görmek bizim için gurur verici.” şeklinde konuştu.

Patent ve patent süreçleriyle ilgili bilgilendirme sunumunu gerçekleştiren Bilen Patent Vekili Uzmanı Ali Şimşek patent tarifnamesinde hangi detayların ne şekilde yer alması gerektiği, patent araştırmasının nasıl yapılması gerektiği, patentlenebilme kriterleri gibi pek çok konuda katılımcılara bilgi aktardı. Buluşun patentlenme sürecinde patent tarifnamesini doğru hazırlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Şimşek, “Genel tanımlamalar yerine açık, net ve buluşu tüm detayları ile ortaya koyan mümkünse de şekillerle destekleyen bir tarifname patent uzmanının içeriğe daha hakim olabilmesini kolaylaştıracaktır. Sonrasında ilave açıklama ekleme gibi bir imkan olmadığı için buluş sahiplerinin bunu göz önünde bulundurarak tarifnameyi hazırlaması patenti alabilmek için daha doğru bir adım olacaktır.” dedi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
09 Haziran 2021
Çok Okunan Haberler