Türk Savunma Sanayii’nin Öncü Kurumları BTÜ 4. Lagari Günleri’nde
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu (BTÜ UHSST); geleneksel olarak düzenlediği Lagari Günleri’nin dördüncüsünde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı başta olmak üzere, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayiinin önde gelen yıldız kurumları TUA, Milsoft, FNSS, Roketsan, TEİ, TUSAŞ, TÜBİTAK SAGE, STM, ASELSAN ve HAVELSAN’ın üst düzey yöneticilerini izleyicilerle buluşturuyor.
BTÜ UHSST Başkanı Orkun Alp Tepeli ve Başkan Yardımcısı Nil Duman’ın sunuşları ile başlayan 4. Lagari Havacılık ve Savunma Günleri’nin açılış konuşmalarını BTÜ UHSST akademik danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir gerçekleştirdi. Etkinliğin birinci oturumumda ise Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ülkemizin uzay, havacılık ve savunma alanlarındaki önemli gelişmelerini izleyicilerle paylaştı. BTÜ UHSST Başkanı Orkun Alp Tepeli, topluluklarını 2016’da kurduklarını belirttiği konuşmasında; “Topluluğumuzda üniversitemizin farklı bölümlerinden 100’e yakın öğrenci var. Bugüne kadar başta TEKNOFEST olmak üzere ulusal ve uluslararası yarışmalar için farklı takımlarımızla 20’ye yakın insansız hava aracı ürettik. Bu yarışmalarda birincilik, ikincilik, parkur hız rekorları ve mansiyonlar gibi çok sayıda dereceler aldık. Geleneksel hale getirdiğimiz Lagari Havacılık ve Savunma Günleri’nin dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Etkinliğimizle, savunma sanayiinde çalışma hedefi olan BTÜ öğrencilerini ve tüm katılımcıları sektörün öncü kurumları ve yöneticileri ile bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Bizlere yıllardır her türlü desteği sağlayan topluluk danışmanımız Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ve Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir başta olmak üzere, seminerlerimize katılan tüm kurum yöneticilerimize, sponsorlarımıza ve izleyicilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
BTÜ Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz, topluluğun gelişim sürecinden, öğrencilerin motivasyonu ve çalışmalarından büyük mutluluk duyduğunu belirttiği konuşmasında etkinliğe katılan tüm kurumlara teşekkür etti. Uzay havacılık ve savunma sanayiinin ortaya çıkışı, Dünyada ve Türkiye’deki gelişim süreci hakkında bilgi aktaran Doç. Dr. Lekesiz; “Günümüzde dünya, F35 savaş uçağı, süpersonik yolcu uçakları, elektrikli jet motoru, sivil uzay çalışmaları, yerçekimsiz yapay ortamlar, uzay kıyafetlerinin geliştirilmesi gibi konularda çalışıyor. Milli teknoloji hamlemizin ivmelenerek gelişmesi ve dünya çapındaki üst düzey teknolojik proje ve ürünlerimizin sayını arttırmak için bu ve benzeri etkinliklerle gençlerimizi sektörle tanıştırmak ve ihtiyaç duyduğumuz nitelikli işgücüne dönüştürmek en büyük amacımızdır.” şeklinde konuştu.
Rektör Karademir: Köklerimizi iyi bilerek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması gibi ülkenin dönem dönem siyasi depremlere de maruz bırakıldığını ve ilerlemesinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:
“Geçmişimize baktığımızda, Vecihi Hürkuş itibarsızlaştırılmış, başbakanlar asılmıştır. Hileli metotlarla gelişimimizi engellemek isteyen güçler günümüzde de motivasyonumuzu kırmaya çalışmaktadır. Bizler köklerimizi iyi bilerek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Son yıllarda ülkemizin yakaladığı ivmelenmeyi, Ar-Ge harcama paylarımızı arttırarak sürdürmeliyiz. Bursa Teknik Üniversitesi de bütçesinden ayırdığı %18,47’lik Ar-Ge payı ile bu gelişim yolculuğunda genç bir üniversite olarak üzerine düşeni yapmaktadır. Siz değerli öğrencilerimizin ve çok değerli kurumlarımızın yaptığı bu teknolojik gelişmelerle günümüzde hedefimizi uzaya çalışmalarına taşıyoruz. Savunma ve uzay sanayii yaratımlarının yanı sıra ülkemiz günümüzde coğrafyasında sürdürülen sömürgeci dış faktörlerin ortaya çıkardığı çatışmalardan kaçan insanlara da ev sahipliği yapmaktadır.”
Bölüm kontenjanlarının düşük olmasının eğitim kalitesini arttırdığını vurgulayan Rektör Karademir sözlerini şöyle sürdürdü; “BTÜ olarak mili duruş ve bilinçle, bilim ve teknolojideki tüm bilgileri öğrencilerimize aktararak onları donanımlı laboratuvarlarımızda yetiştiriyor, eğitimleri sürecinde sanayi ekosistemi içine dâhil ederek deneyimli ve özgüvenli mezunlar olarak vermeye çalışıyoruz. Hüseyin Lekesiz hocamız gibi öğrencilerin her sorunuyla ilgilenen akademisyenlere sahibiz. Bölümlerimizin düşük kontenjanlı yapısını koruyarak akademisyen-öğrenci ilişkisini üst düzeyde tutarken biryandan da lisansüstü öğrenci oranını %25 ve üstü seviyelere taşıyarak sanayi ile yürütülen tezlerin sayısını arttırıyor ekosisteme de destek veriyoruz. Bu sene 100’e yakın öğrenci takımımız TEKNOFEST yarışmalarına hazırlanıyor. Bilgi üreten, bu bilgiyi sanayide ürüne dönüştüren, öğrencilerini sanayiye yönlendirerek deneyimli mezun veren, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programında birincilik alan, sanayiye doktoralı araştırmacılar yetiştiren bir üniversite profiline sahibiz. Gençlerimizi savunma sanayii alanında çalışmaya teşvik eden bu etkinliği düzenleyen, öğrenci ve hocalarımız ile tüm katılımcı kurumlara ve izleyicilerimize teşekkür ediyorum.”
Uzay, havacılık ve savunma sanayii alanlarındaki yerli ve milli ürünlerimize yönelik en son gelişmelerin ele alınacağı Lagari Havacılık ve Savunma Günleri’nin devam eden oturumları, 7-8-9 Mayıs günlerinde “BTU UHSST” youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanacak.
(https://www.youtube.com/channel/UCwStOLcWbsW1a_kNNJjG0WQ)