BTÜ Öğrencilerinden Tekstil Sektöründe Çığır Açacak Proje
Yazı Fontu
BTÜ Öğrencilerinden Tekstil Sektöründe Çığır Açacak Proje
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tekstil sektöründe çığır açacak yeni bir buluşa imza attı.
BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Muhammet Furkan Portakal ve 1. sınıf öğrencisi Mert Bozkır, Bursalı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının da desteğiyle tekstil sektöründe desen üretimine yönelik “Doğal Dil İşleme ve Derin Öğrenme Yöntemleri Kullanılarak Metinden Kumaş Deseni Üretilmesi” adlı projeyi geliştirdi. Proje kapsamında tekstil sektörünün ana faaliyetlerinden desen üretim proseslerini dönüştüren bir uygulama geliştirildi. BTÜ öğrencileri projeleri ile TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında destek almaya da hak kazandılar.
Tekstil sektöründe kullanılan mevcut sistemde kumaş desen tasarımında çeşitli programlarla mevcut desenlerden alternatif resimler oluşturulduğunu ve metinden kumaş sentezleyen bir uygulamanın bulunmamasından hareketle öğrencilerin metin bazlı uygulamayı geliştirdiklerini aktaran proje danışman Öğretim Görevlisi Gizem Ortaç; “Metin tabanlı görüntü üretme işlemi, metnin anlamsal tutarlılık içerisinde analiz edilerek; bu analize uygun olarak çeşitli yöntemlerle görüntü üretilmesi amacına dayanıyor. Mevcut tüm ulusal ve uluslararası tasarım ve çizim programlarında yalnızca eldeki resimlerden yeni resimler oluşturulabiliyor. Bir koleksiyon oluşturulacaksa bir tema belirlenerek bu temaya uygun desenlerin çizilmesi ile bir koleksiyon hazırlanıyor. Bu aşamada tema metnini kullanarak uygun resimleri bulmak ve bunları sentezlemek insan faktörüne dayanıyor. Öğrencilerimizin geliştirdiği proje ise girilen metin ile önceden yüklenmiş veri setleri sayesinde resimlerin sentezlenerek yeni resimler oluşturulmasını sağlıyor. Buradaki süreci farklılaştıran ana unsur, resme göre yeni resim sentezleme değil metne göre yeni resimler sentezlemek ve bu işin insan faktörüne bağlı olan kısmını ortadan kaldırmak. Yine tek seferde istenen doğru alternatiflere ulaşmak ve de metin kriterlerine göre tek tek resim seçip konu bazlı kayıt yükünü de ortadan kaldırmak mümkün.” diye konuştu.
Projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinin sektöre pek çok kazanım oluşturacağını vurgulayan Ortaç, “Metne uygun kumaş görüntüsü üretimi tekstil sektöründe henüz var olmayan bir uygulama. Çalışma sonuçlandığında tekstil sektörüne yeni bir uygulama kazandırılmış olacak. Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin hocamız ve sanayi danışmanımız Tekstil Yüksek Mühendisi Araştırma ve Geliştirme Yöneticisi Oğuzhan Uslu’nun da katkılarıyla öğrencilerimizin geliştirdiği proje sayesinde, daha hızlı ve daha fazla alternatifli kumaş modellerinin ortaya çıkarılması sağlanırken çizim zamanı ve alternatif desen sayısında önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak. Bu da hem firmalar hem çalışanlar açısından zaman ve bütçeden ciddi kazanımlar sağlayacak.” dedi.
Çok Okunan Haberler