BTÜ Sanayi İşbirliklerinde Hız Kesmiyor
Yazı Fontu
BTÜ Sanayi İşbirliklerinde Hız Kesmiyor
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile Elektroteks firması arasında TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı, Sektörel Eğitim Programı ve ortak çalışılabilecek proje başlıklarının görüşüldüğü işbirliği toplantısı gerçekleştirildi. Üniversite - sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında Elektroteks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürkan, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ali Kara, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Gelen ve Elektroteks firma temsilcileri katıldı.
Firmasını 1990 yılında açarak makine üreticilerine yazılım ve otomasyon hizmeti vermeye başladığını aktaran Elektroteks Yönetim Kurulu Başkanı, elektronik mühendisi Osman Güler, yaklaşık 15 yıl önce yatak üretim makinesi sektöründe boşluk olduğunu fark ederek diğer işleri zamanla bırakıp bu sektöre yöneldiğini söyledi. Kayapa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesisinde yatak üretim makinesi imal eden ve Türkiye'nin yanı sıra dünyanın önde gelen yatak üreticilerine entegre tesis de kurduklarını aktaran Güler, “Aylık 2 milyon dolar civarında ihracat yapıyoruz. Entegre tesis açısından baktığımızda şu anda sektörde dünyadaki tesislerin yüzde 70'ini biz kurduk. Dünyada hangi yatak üreticisi olursa olsun bize tereddütsüz güveniyor. Bu konuda çok iyi olduğumuza inanıyoruz.” dedi. Çoğunlukla ABD'li firmalarla çalıştıklarını ve ihracatın 3'te birini bu ülkeye yaptıklarını belirten Güler; "Dünyanın en büyük yatak üretici firmasına 7'nci fabrikayı kuruyoruz. Ayrıca siparişini aldığımız 13 tesis var. Yani şu anda bu firmaya A'dan Z'ye 20 üretim hattı kurmuş olacağız." bilgisini paylaştı. Güler ayrıca dünyanın en büyük mobilya üreticilerinden olan ve 3 yıldır yatak üreten başka bir firma için 5'inci tesisi kurma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını da aktaran Güler, "Dünyada yatak sektöründe, yatağın ve ürünlerin taşınması zor olduğu için robotlar pek kullanılmıyor. Biz iki yıldır Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Amacımız tamamen robotların çalıştığı karanlık yatak üretim tesisleri kurmak." ifadelerini kullandı.
Teknoloji üreterek bu alandaki gelişmelere yön veren bir ülke olmak için nitelikli ve araştırmacı genç bilim insanlarının yetiştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Osman Güler Bey bir başarı öyküsü, bir rol model, gururla kendisini dinledik, fabrikasını gezdik. Bursamızda Osman Bey gibi sayısız çok değerli sanayicilerimiz var ve hepsinin hayatı bence filmlere, dizilere yansıtılmalı, gençlere, ülkemize tanıtılmalı. Genç Bursa Teknik Üniversitesi olarak, tüm sanayicilerimizin hizmetinde, onların problemlerine çözüm ortağı olmak için çalışıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteklediği TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programı’nda 23 proje ile Türkiye birincisi olmamız, üniversite-sanayi-kamu işbirliğine ne kadar inandığımızın en güzel göstergesidir. Tüm hocalarımızın uzmanlık alanları ve üniversitemizin araştırma altyapısı ile Elektroteks firmamızla çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Çok Okunan Haberler