Milli Teknoloji Hamlesi Yolcuğunda Teknofest 2021
Yazı Fontu

Milli Teknoloji Hamlesi Yolcuğunda Teknofest 2021

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Müdürü Ömer Kökçam Bursa Teknik Ünversitesi (BTÜ) tarafından gerçekleştirilen Teknofest Bilgilendirme semineri kapsamında öğrencilerle buluştu. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürkan moderatörlüğünde gerçekleşen çevrimiçi seminerde T3 Vakfı Müdürü Ömer Kökçam Milli Teknoloji Hamlesi ve Teknofest serüvenini anlattı.

Türkiye Teknoloji Vakfının en önemli kuruluş amacının ülkemizde Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Kökçam, “Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleştirilmesi önemli paradigma değişikliklerinin yapılmasını gerektiriyordu. Bunlardan en önemlisi toplumsal seferberlik de diyebileceğimiz yediden yetmişe bir kültürel dönüşümün sağlanmasıydı. Özellikle son birkaç yıldır Milli Teknoloji Hamlesi Kavramının toplumun tüm kesimleri tarafından benimsendiğini görmek çok sevindirici.” diye konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi kavramının toplumumuzun farkındalığı açısından olmazsa olmazlardan biri olduğunu aktaran Kökçam, “Nitelikli işler başarmak için gelişmiş insan kaynağına olan ihtiyaca Milli Teknoloji Hamlesinin önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Mevcut sınırları içinde yaşam süren bir ülke değiliz. Bize umut bağlayan milyonlarca insan var. O nedenle küresel rekabette dünyanın en iyileri içerisine girmek zorundayız. Bununla birlikte ekonomik, siyasi ve güvenlik unsurları açısından dışa bağımlı olmayan, yüksek teknoloji üreten bir topluma dönüşmemiz ve küresel adaleti sağlamamız için Milli Teknoloji Hamlesi çok önemli.” şeklinde konuştu.

T3 Vakfı faaliyetleri hakkında bilgi veren Kökçam, “Teknik uzman desteği, eğitim, yatırım gibi destekler sunduğumuz ve ‘Girişimci Adayları Yetiştirme Programı’ ile desteklediğimiz girişim merkezlerimiz mevcut.  Yine Bilim Türkiye Projesi kapsamında 6 - 14 yaş gurubuna yönelik doğa, tasarım, matematik, astronomi, havacılık gibi alanlarda eğitimlerin verildiği bilim merkezlerimiz var. Vakfın ilk kuruluşunda gerçekleştirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri projesi de nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine odaklı önemli çalışmalarımızdan. Bu kapsamda da 2017’de başlattığımız çalışmaların 4 fazda 81 ile yayılmasını hedefliyoruz.” dedi. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde robotik ve kodlama, siber güvenlik, mobil uygulama, havacılık ve uzay teknolojileri gibi 10 farklı alanda 36 aylık ücretsiz eğitimlerin verildiğini ifade eden Kökçam şuan 30 ilde faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Teknofest’in toplumun her kesimi tarafından sahiplenilen ve artan katkı ve desteklerle giderek daha da büyüyen bir etkinlik haline geldiğini ifade eden Kökçam, “Teknofest’i ilk düzenlediğimiz 2018 yılında toplam 550 bin ziyaretçi sayımız olmuştu. Bir sonraki yıl olan 2019’da 53 paydaş kurum, 81 il ve 122 ülkeden 17 bin takımın katılımı ve 1 milyon 720 bini bulan ziyaretçi sayısıyla dünyanın en büyük festivali olmayı başardık. Pandemi nedeniyle ziyaretçilere kapalı olarak gerçekleştirilmesine rağmen 63 paydaş kurum, 81 il ve 84 ülkeden 20 bin 197 takımın katılımıyla gerçekleşen Teknofest 2020’ye de ilginin katlanarak arttığını görmek bizim için gurur verici oldu.” diye konuştu.

Bu yıl yarışma ve kategori sayılarını artırdıklarını belirten Kökçam, “Teknofest 2021’de 80’e yakın kategoride 35 farklı yarışma düzenlenecek. Karma Sürü Simaülasyonu, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, Sağlıkta Yapay Zeka gibi yeni kategoriler eklendi. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite ve mezun düzeyinde katılımlar mümkün. Yarışmaya başvurular 28 Şubat’a kadar devam edecek. Teknofest’te öğrencilerin organizasyon boyunca yaşadığı duyguların ve edindiği tecrübelerin ileride onların kariyer planlamaları ve iş tutuş tarzlarına katkı sağlayacağına inanyoruz. Bu nedenle gençlerimizin yarışmaya yönlendirilmesi için etkinliğin herkes tarafından duyurulmasını bekliyoruz. ” dedi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
14 Ocak 2021
Çok Okunan Haberler