Kariyer Yolculuğunda “Mükemmel Olmayı Değil, Başarıyı Hedef Alın”
Yazı Fontu

Kariyer Yolculuğunda “Mükemmel Olmayı Değil, Başarıyı Hedef Alın”

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Teknik Akademide bu hafta Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUKAGEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Gürsu Tekdemir tarafından “Kariyer Yolculuğu” konulu webinar gerçekleştirildi.

BUKAGEM ekibi olarak kariyer gelişimi ile ilgili neler yapılabileceği konusu üzerinde çalıştıklarını aktaran Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Gürsu Tekdemir, “Lisans eğitimi sonrasında önünüzde daha özgür ve belirsiz bir süreç oluşuyor. Akademik kariyerimiz süresince öğrencilerle gerçekleşen diyaloglar ve çevreden edindiğimiz paylaşımlar sayesinde aslında üniversite eğitimi, gelecek planlaması, kariyer gelişimi ile ilgili konular üzerinde çokça tecrübe edinme şansımız oldu.” dedi.

Bireyin kariyeri ile ilgili karar alma sürecinde aile ve yakın çevresini gözeterek hareket ettiğini belirten Tekdemir, “Düşünce yapımız ve hayata dair hedeflerimizi belirlerken aile ve yakın çevremizde bulunan kişilere göre karar veriyoruz. Kişi bu durumu kendine fedakârlık yapmak olarak da izah edebiliyor. Dolayısıyla dışlanmamak ve kabul görmek için farklı olmayı reddedip sürüye uyuyorsunuz. Bu da aslında toplumsal bir çıkmazı beraberinde getiriyor. Toplum olarak maalesef birbirini olumlu yönde geliştiren bir başarı mekanizmasına sahip değiliz. Bu yapı kendi başarılı olabileceğimiz noktaları keşfetme sürecimizi tıkıyor. Etraftakilerin sizinle ilgili tembel, başarısız gibi yakıştırmaları eğer sizin kendinizle ilgili tespitiniz haline gelirse depresif hale geliyor ve kendinizi başarısız olmaya itiyorsunuz. Kişiyi tembel kılan aslında onun kendini keşfedememiş olması ve başkalarının yargılarına körü körüne inanması. Bazen de mükemmelliğe odaklanmak bizi başarıdan uzaklaştırabiliyor. Kişi öncelikle gelecekten umutlu oluyorsa ve beklentilerini karşılama noktasında kendini harekete geçirebiliyorsa başarıyı hedef almış demektir.” şeklinde konuştu.

Kariyer yolculuğunda önemli olanın ne istediğini bilmek ve tutkularını keşfetmek olduğunu belirten Tekdemir, “Tutku yoksa motivasyon da olmaz. Çalıştığınız kurumla bir aidiyet duygunuz yoksa verimli olamazsınız. Sadece sürüklenirsiniz ve bunun sonu yoktur. Birey olarak Işığımızı saklamadığımız, her birimizin içinde bir pırıltı olduğunu fark ettiğimiz, dışlanma korkusuyla kendini çekmemeyi ve kendi başarılarımızla başkalarını ezmeyi değil onlara örnek olmayı öğrendiğimiz zaman başarılı bir toplum ortaya çıkacaktır.” diye konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
01 Aralık 2020
Çok Okunan Haberler