BTÜ, İki Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı
Yazı Fontu

BTÜ, İki Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Akademik Platform’un birlikte organize ettiği “8. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Yenilikçi Teknolojiler Sempozyumu” (ISITES2020) ve 4. Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu (ISHAD2020),  açılış konuşmaları ile başladı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal "COVID-19 Salgını Döneminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma" başlıklı konuşmasında, somut başarılar ve planlananları paylaştı.

Prof. Dr. Naci Çağlar: Akademik Platform giderek kuvvetleniyor.

Covid-19 salgını nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen ISITES 2020 kapsamında 23-25 Ekim tarihleri arasında 15 ayrı bilimsel oturumda 90 sunum gerçekleştirildi. Akademik Platform Başkanı Prof. Dr. Naci Çağlar, platformu detaylı olarak anlatarak, yürütlen sempozyumlar, bilimsel faaliyetler ve akademik dergiler konusunda bilgiler verdi. Sempozyumun organize edilmesine katkı koyan üniversite ve akademisyenlere teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Çağlar; “Akademik platform, siz değerli akademisyenlerin katılımı ve destekleri ile daha da kuvvetlenecek, ülkemiz ve dünyaya değer üretmeye devam edecektir.” dedi.

Rektör Karademir; “İnovasyon, Ar-Ge ve gelişim odaklı bir yapıda çalışıyoruz.”

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, sempozyumun bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ancak pandemi nedeniyle ekranlar karşısında olmanın burukluğunu hissettiklerini belirtti. Rektör Karademir 24 organize sanayi bölgesine sahip Bursa’da iş dünyası ile iç içe inovasyon, Ar-Ge ve gelişim odaklı bir yapıda çalıştıklarını dile getirdiği konuşmasında; “Teorik ve pratik alanlardaki yetkinliğimizi üretim ve inovasyona yönlendirerek ve tüm paydaşlarımızla birlikte çalışarak ülkemizin gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’nda 23 proje ile elde ettiğimiz Türkiye birinciliği de bu çalışmamızın bir yansıması olarak bizleri mutlu etmiştir. Öğrencilerimize sunduğumuz imkânlar neticesinde TEKNOFEST yarışmalarında elde ettiğimiz dereceler on sene gibi bir sürede lisans eğitiminde kat ettiğimiz yolun önemli bir göstergesidir. Benzer şekilde lisans programlarında uyguladığımız Sektörel Eğitim Programı, öğrencilerimizin dört ay boyunca sektörde tam zamanlı çalışarak tecrübe edinmesini ve kariyerlerine özgüven ve deneyimle başlamalarını sağlamaktadır. Bu faydalı sempozyumu seneye Bursa Teknik Üniversitesi çatısı altında yüz yüze gerçekleştirmek umuduyla tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal; “Bireysel mükemmeliyet yerine birlikte başarma modelini benimsiyoruz”

BTÜ’nün 2244 Sanayi Doktora Programı’nda elde ettiği başarısından övgüyle söz etti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal organizasyon komitesi ve üniversitelere teşekkür ederek pandemi süreci ile birlikte işbirliği sistemi yerine birlikte çalışmak ve başarmak üzerine yoğunlaştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Mandal; “Pandemi sürecinde aşı çalışmaları ön planda olsa da beşeri, ekonomik ve davranışsal süreçleri de doğru yönetmek gerekiyor. Bireysel mükemmeliyet yerine bizler TÜBİTAK ekseninde birlikte iş yapma sistemini önemsiyor ve destekliyoruz. Bu işbirliğinin de ötesinde bir yöntem olarak başarıya ulaşmayı kolaylaştırıyor. Birlikte iş yapma modeli pandemi sürecinde çok daha kıymetli bir yöntem haline geldi. Pandemi sürecinde yaşanan güçlüklerin aşılması için bu yeni modelimiz bilgi üretme ve insan kaynağını yönetmede bizleri daha etkin kılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Birlikte çalışma modeli ile odaklanılan farklı öncelikli alanları kapsayacak şekilde tüm destek programlarını etki temelli bir yaklaşıma doğru yönelttiklerinin altını çizen Prof. Dr. Mandal; “Pandemi sürecinde 18 adet aşı çalışmamızı tek bir platform altında sürdürmekteyiz. Ortak altyapı, ortak tedarik süreçleri ve insan kaynağı kullanmak önemli. Satın almadan bilgi paylaşımına ve ürün geliştirmeye kadar altyapımızı ortak kullanıyoruz. Bu süreci uygulayarak beş yılda sonuçlanabilecek aşı çalışmalarını bilgi üretimi ile bir yıla kadar indirmiş bulunuyoruz.

Mart ayında başlayan aşı çalışmalarının üçü hayvan deneyleri aşamasını geçti. Benzer şekilde etken maddesi Türkiye’de üretilen ilaç çalışmalarımız başarıyla sonuçlandı. İlaç çalışmamız da üniversite ve sanayinin beraber çalışmasının çok güzel bir örneği oldu. Solunum cihazı geliştirme sürecinde de birlikte çalışma modeli ile başarıya ulaştık. Pandemi sürecindeki sıkıntılardan dolayı ithal dahi edemediğimiz solunum cihazını, beraber çalışma modeli ile bir ayda geliştirerek ihraç eder konuma geldik.” şekline konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal; “Genç BTÜ, 2244 Sanayi Doktora Programında çok iyi performans gösterdi.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında duyurusu yapılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) ile araştırma eksenini en alt seviyede lisans düzeyine indirgediklerine değinen TÜBİTAK Başkanı Mandal, birinci sınıftan itibaren tüm lisans öğrencilerinin programa başvurabileceklerini belirtti. Tüm destek programlarının eşzamanlı ortak bir süreçle yönetildiğinde başarının kalıcı olacağına dikkat çeken Mandal; “Genç bir üniversite olmasına rağmen Bursa Teknik Üniversitesi sanayi doktora programının son çağrısında oldukça başarılı bir grafik çizerek birincilik elde etti, Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir nezdinde tüm BTÜ ekibini tekrar tebrik ediyorum. Bu programı doğru uyguladığımızda ülkemiz Ar-Ge çalışmalarına büyük katkı sağlanacağına inanıyoruz. Ama daha önemlisi tüm bu destek programlarını bir araya getirdiğimizde bir sisteme dönüşecektir. Kapasitemizi yenilikçi destekleme modelleri ile birleştirterek en yüksek faydaya ulaşma amacıyla çalışıyoruz. Birlikte çalışma ve ortak platform yaklaşımı ile lisans öğrencilerinden akademisyenlere, sanayiciden Ar-Ge merkezlerine kadar tüm kişi ve kurumların çalışmalarını topyekûn bir yaklaşım ile koordine ediyoruz.” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Akademik Platform’un birlikte organize ettiği “8. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Yenilikçi Teknolojiler Sempozyumu” (ISITES2020) ve 4. Uluslararası Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu (ISHAD2020) programında mühendislik alanında çok çeşitli alanlarda, son derece değerli araştırma sonuçları, proje fikirleri paylaşılmış ve potansiyel işbirliği ortamları oluşturulmuştur.

 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Nursi ER
FOTOĞRAF Nursi ER
26 Ekim 2020
Çok Okunan Haberler