Telesağlık Sistemleri Masaya Yatırıldı
Yazı Fontu

Telesağlık Sistemleri Masaya Yatırıldı

Bursa Teknik Üniversitesi’nin “Herkes için Akademi” sloganı ile başlattığı Teknik Akademi Webinar serisinin üçüncüsünde  Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi  Doç.Dr. Haydar Özkan ‘Telesağlık Teknolojileri ve Covid 19 sürecindeki rolü ’ ana teması ile tele sağlık teknolojilerini ele aldı. Telesağlık teknolojileri nedir, yurt içinde ve yurt dışında uygulama alanları nelerdir,  telesağlık teknolojilerinde hangi uygulamalar yapılıyor, Covid-19 pandemi sürecinde telesağlık teknolojileri kullanılıyor mu ve gelecekte telesağlık uygulamalarına ihtiyaç artacak mı gibi sorulara yanıt aranan webinar serisinde, Türkiye sağlık teknolojilerinin Dünya pazarında ki payı da ele alındı. Telesağlığın hekimler ve hastalar arasında haberleşme teknolojileri ile köprü kurarak, sağlık, evde bakım, bulaşıcı hastalık yayılım takip bilgilerinin paylaşımdan sorumlu olduğunu dile getiren Doç Dr. Haydar Özkan, bu anlamda  Teletıp’ın ise hastanın sağlık parametrelerinin haberleşme ve bilgi teknolojileri ile ölçülmesi ve incelememesinden sorumlu olduğuna değindi.

Acil Durumlarda Ambulans Yönlendirebiliyor

Bir hekimin hastane içinde yada dışında telesağlık haberleşme teknolojileri ile evinden yada hastane içerisinde ki yoğun bakım ünitesinden hastasını takip edebildiğinin altını çizen Özkan, acil bir durum söz konusu olduğunda bu teknolojileri kullanarak ambulansı hastaya yönlendirmenin mümkün olduğuna vurgu yaptı. Geleneksel sağlık hizmetlerinin yanında telesağlık hizmetleri öneminin her geçen gün arttığına değinen Özkan “Bu sayede uzaktan da olsa belirli bir hastalık hakkında doğru, hızlı ve etkili karar verilebilir. Hastaya acil ulaşım zamanı kısalır, tıbbi kayıtlarda kağıt kullanımı biteceğinden, hastanede yüz yüze muayene azalacağından yoğunluklar olmayacaktır. Hastalar için özel hazırlanmış websiteleri veya mobil uygulamalar sayesinde hastalığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak ne zaman doktora başvurması gerektiğine karar verebilir. Hastalığın takibinde özellikle dikkat etmesi gereken durumlar hakkında sorularına yanıt alabilir. Perifer hastanelerde bulunmayan uzmanlık dallarında hastalara kilometrelerce sanki orada çalışıyormuş gibi hizmet götürülebilir. Örneğin tanısı konmuş bir kanser hastasına kemoterapi veya radyoterapi gerekliliği belirtilebilir” şeklinde konuştu.

Yerli ve Milli Sistemler Gerçekleştirilebilir

Semptom sorgulaması yapabilen, semptom ölçebilen ve uzaktan takip yapabilen telesağlık projelerinin gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Dr. Özkan “Yapay zeka veya derin öğrenme teknolojileri ile kurgulanmış bir sistemle, kişinin semptomlarına göre olabilecek hastalık durumlarını ortaya koyabilen yerli ve milli bir uygulama gerçekleştirilebilir. Yine aynı şekilde uzaktan akıllı telefonlarla EKG, EMG, EOG, EEG nabız, kandaki oksijen miktarı, şeker gibi tıbbi parametreleri ölçen ve kişinin hekimine haber verebilen yerli ve milli sistemler gerçekleştirilebilir. Evde yalnız yaşayan yaşlıların, Alzheimer veya diğer kronik hastalığı olan kişilerin konumunu duruş pozisyonunu belirleyen yerli ve milli projeler geliştirilebilir” şeklinde konuştu

ANAHTAR KELİMELER
HABER Ersel KİRAZ
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
06 Ekim 2020
Çok Okunan Haberler